fbpx
Pinterest

Imate povišen šećer u krvi? Spas biste mogli pronaći u kiselim krastavcima! Evo zašto su toliko zdravi

Autor: Zlatko Govedić

Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna. Isto tako, ove kisele grickalice bogati su izvor minerala među kojima su i željezo, kalij, natrij i fosfor. Sadrže i vitamine C, A, B-6, B-12 te riboflavin, niacin, i tiamin.

Snažan su antioksidans i probiotik te čuvaju jetru i sprječavaju nastanak čira na želudcu.

Premda se tijekom procesa kiseljenja gubi vitamin C, kiseli krasatavci postaju bogatiji ostalim hranjivim sastojcima kao što su vitamini grupe B. Proces fermentacije prilikom kiseljenja potiče stvaranje dobrih bakterija i eliminiranje loših.

Jedna porcija kiselih krastavaca zadovoljava četvrtinu preporučenog dnevnog unosa povrća. Kiseli sok iz krastavaca utječe na smanjenje grčeva u mišićima kod muškaraca, pa je dovoljno popiti trećinu šalice.

Ta tekućina sadrži prirodne antioksidanse, naročito C i E, koji su dobri u borbi protiv slobodnih radikala, ali i za jačanje imuniteta.




Fermentirane namirnice, poput iselih krastavaca, pomažu u snižavanju šećera u krvi, a djeluju i kao probiotici.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.