Marko Todorov / CROPIX

Hrvatski ‘Meštrović ginekologije’ restaurira ono o čemu se ne priča: ‘To je svjetski trend’

Autor: Sanja Plješa / 7dnevno

Reproduktivno zdravlje žene vrlo je važno, no o tome se iz nekog čudnog razloga šuti. Je li razlog u tradicionalnom svjetonazoru koji je još prisutan ili nečemu drugom, nije poznato. Zbog straha, a često i nerazumijevanja okoline, posebice u ruralnim područjima, mnoge djevojke i žene ne odlaze ginekologu kada osjete prve probleme, što, naravno, nije dobro jer bi se mnoge bolesti mogle zaustaviti i spriječiti.

S druge strane, prof. dr. sc. Ivan Fistonić, specijalist ginekologije i opstetricije, stručnjak za menopauzu te ujedno osnivač i član Upravnog odbora Hrvatskog društva za menopauzu (HRDM), predstavnik HRDM-s u International Menopause Society (IMS) te član Upravnog odbora European Menopause and Andropause Society (EMAS), vlasnik zagrebačke Ordinacije Fistonić te izvanredni profesor na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, ruši tabue svojim revolucionarnim zahvatima.

Uz mnoge djelatnosti koje obavlja u svojoj ordinaciji, doktor Fistonić je pionir u svijetu u metodi “restauracije vagine“. Prve takve zahvate radio je prije osam godina, kada je u hrvatskom društvu bilo gotovo nezamislivo napraviti estetske zahvate na intimnim zonama.

Na fotografiji: Ivan Fistonić. Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Male usne

Doktor ističe da se žene na navedeni zahvat odlučuju u menopauzi, kada dolazi i do inkontinencije te promjene izgleda kože. Originalnim znanstvenim istraživanjem profesor Fistonić dokazao je kako je primjena erbijskog lasera učinkovita. Ističe da žene dolaze s problemima koji se javljaju u doba menopauze, poput vaginalne suhoće ili promijenjenog izgleda vulve, a motivi žena koje se odlučuju na takav zahvat različiti su. Gotovo svaka druga žena pati zbog stresne inkontinencije, ali to je ginekološki problem o kojem se najčešće šuti, dijelom zbog nelagode i stida, a dijelom zato što začuđujuće mnogo žena misli da je to normalno jer sličan problem imaju i njihove kolegice i prijateljice.

Ako se ništa ne poduzima, problem se s godinama samo povećava, a kvaliteta života smanjuje te se obično žene zbog toga javljaju ginekologu tek kad već dođe do potpunog prolapsa maternice. “U mlađih je žena hipertrofija malih usana najčešći razlog za konzultacije vezane uz estetiku vanjskog spolovila. Ponekad su male usne toliko povećane da je potrebna asistencija kod penetracije, a u situacijama kad se nazire međunožje (kupaći kostim ili kostim u kojem se vježba), hipertrofija usana vidljiva je i drugima. Nelagodu donosi i asimetrija ili hiperpigmentacija malih usana.

Klasičnom labioplastikom izrezuje se višak tkiva i modelira zadovoljavajući izgled. Nažalost, klasičnom metodom ponekad se može odstraniti previše tkiva, zato koristimo precizniji tretman laserom. S druge strane, neke su žene nezadovoljne puninom ili naboranošću velikih usana, posebno u postmenopauzi. Radiofrekvencijom se postiže bolji volumen i otklanja naboranost, a hijaluronskim filerima, slično kao na licu, još se više poboljšava izgled vulve”, naglasio je profesor Fistonić.

Nikada nemojte pojesti limun koji dobijete uz piće: Razlog bi vas mogao iznenaditi
Posljedice porođajne traume

Istaknuo je kako su sve studije pokazale da žene održavaju kvalitetan seksualni život u kasnijoj životnoj dobi i u menopauzi, ali samo ako postoji visok stupanj povjerenja između žene i partnera.

“Čak 30 do 60 posto žena navodi poteškoće u seksualnosti u postmenopauzi, i to zbog umanjenog libida, otežanog postizanja orgazma, boli koju mogu osjećati zbog suhoće rodnice koju uzrokuje nedostatak estrogena koji u toj dobi opada, nesigurnosti zbog svog fizičkog izgleda. Osim toga, žena se tijekom navala vrućine u menopauzi osjeća i manje atraktivno i na neki način gubi dostojanstvo, čemu se danas teško othrvati zbog naglašenog socijalnog trenda u kojem se prihvaća samo mladenački izgled”, rekao je profesor Fistonić.
Dodao je da su posljedice porođajne traume u vidu proširene rodnice ili spuštenog mokraćnog mjehura u postmenopauzi najvidljivije. Često se javlja i inkontinencija, što za ženu može biti posebno traumatično jer se može dogoditi da dođe do popuštanja mjehura tijekom seksualnog odnosa.

Foto: Unsplash

Tri puta

Prof. Fistonić smatra da žene prije menopauze trebaju osvijestiti ove probleme i odlučiti se za laserski postupak koji će učvrstiti dno zdjelice i zaustaviti ili barem umanjiti inkontinenciju. Napominje da se ranijom laserskom intervencijom postiže bolji učinak, odnosno restauracija je izraženija i tkivo se može vratiti u slično stanje kakvo je bilo prije. Rekao je kako je ženama problem i sam izgled “opuštene” vagine, ali i za to postoji lijek. Toplinskom frekvencijom lasera, bez operacije, može se postići poboljšana estetska slika.

Biserka otkrila zašto nas boli glava kada su promjene vremena: ‘Ovo je najbolji lijek’

“Kada sam prije 15 godina započeo s ovim tretmanom, naša je klinika bila prva u svijetu koja je izvodila takav nekirurški zahvat. Danas je restauracija vagine svjetski trend i sve se više žena na to odlučuje, ali ne i u Hrvatskoj jer je taj zahvat ženama još nepoznat zbog manjka stručnih i znanstvenih informacija. Također, činjenica je da će žene novac radije uložiti u ‘ono što se vidi’, a to su odjeća, šminka, ugradnja trepavica ili ekstenzija u kosi. Ipak, i to se polako mijenja”, istaknuo je prof. dr. sc. Fistonić.

Na pitanje koliko često treba obavljati taj zahvat, dr. Fistonić odgovara da se laserski zahvat prema protokolu izvodi tri puta s razmakom od mjesec dana jer je toliko potrebno da sav kolagen dobije “termičku stimulaciju” lasera. Dodaje kako je svaka žena sa spomenutim problemima dobar kandidat za restauraciju vagine, ali treba imati uredan ginekološki nalaz i sterilnu urinokulturu ako je riječ o inkontinenciji.

Foto: Unsplash

Najveći uspjeh

“Važno je i da liječnici koji se ovime bave budu etični pri izboru pacijentica. Aparat je jako skup pa neki liječnici možda primjenjuju laserski zahvat na ženama kod kojih postoji kontraindikacija, odnosno kod kojih će učinak izostati, a riječ je mahom o pretilim osobama. Ženama čiji je indeks tjelesne mase veći od 35 rekonstrukcija vagine ne bi se smjela raditi. Takve žene prije tretmana moraju smršavjeti jer sam gubitak kilograma umanjuje inkontinenciju. Prediktivni su modeli pokazali da najveći uspjeh imaju žene pred menopauzom, mlađe od 47 godina, s tjelesnim indeksom 23 ili niže te žene sa srednjom i teškom inkontinencijom. Ženama s izraženom teškom inkontinencijom laser može poboljšati stanje, ali ne i potpuno riješiti problem”, naglasio je profesor Fistonić.

U poliklinici se obavljaju najsuvremeniji zahvati estetike spolovila. Prof. Fistonić prvi je u svijetu objavio znanstvene članke u visokorangiranim časopisima o laserskom liječenju stresne urinarne inkontinencije i sindroma proširene rodnice. Svi suvremeni članci koji obrađuju tu tematiku referiraju se na objavljeni znanstveni opus prof. Fistonića. Uz to, on je i pozvani predavač na prestižnim svjetskim kongresima estetske ginekologije.

Popularna dijeta osvojila svijet, ali malo tko je svjestan opasnosti: ‘Ovo je prva loša stvar’

Govoreći o inkontinenciji kod žena, profesor Fistonić je rekao kako je porođaj glavni, ali ne i jedini uzrok tomu.

“Žene koje su vaginalno rodile najčešće imaju relaksiranu muskulaturu rodnice. Razlog je činjenica da se u blizini rodnice nalaze izvodna mokraćna cijev i mokraćni mjehur pa se te strukture uslijed naprezanja pri porođaju nepovratno rastežu. Rasteže se kolagen, a samim tim sfinkter, mišić koji zatvara izvodnu mokraćnu cijev, postaje manje funkcionalan te počinje propuštati urin pri stresnim situacijama kao što su trčanje, hodanje, kašalj, kihanje, smijeh i slično”, rekao je profesor.

Dodao je da su žene koje misle da će carskim rezom to prevenirati ponekad u zabludi jer već i sama trudnoća rasteže muskulaturu donjeg segmenta maternice koji je izravno vezan uz mokraćni mjehur. Od problema stresne inkontinencije mogu patiti i žene koje nisu nikada rodile i koje su mlade, a najčešće su to sportašice koje su izložene vrlo teškim tjelesnim naporima u smislu doskoka, primjerice atletičarke ili skijašice.

Foto: Unsplash

Suhoća rodnice

Profesor Fistonić je istaknuo kako žene u ginekološku ordinaciju dolaze zbog redovne godišnje kontrole, zbog krvarenja, trudnoće, bolova u zdjelici, kontracepcije i raznih drugih razloga, a na pitanje imaju li još kakav drugi problem odgovaraju niječno. Tek kad ih se ciljano pita događa li im se da ne mogu zadržati mokraću u nekim situacijama, onda to priznaju. Ženama treba objasniti da moraju misliti na to da kasnije u životu može doći do prolapsa koji će zahtijevati operaciju.

Doktor je napomenuo kako je broj operacija zbog stresne inkontinencije primjerice u SAD-u u stalnom porastu posljednjih dvadeset godina. No mišljenja je da bi se taj trend mogao smanjiti ako bi se ranije počelo s prevencijom i liječenjem pomoću lasera jer klasične metode liječenja uglavnom ne daju rezultate.

Krumpir nikada nemojte saditi pokraj rajčica: Ovo su biljke koje nikada ne idu zajedno

Prof. Fistonić je kao član Upravnog odbora Europskog društva za menopauzu i andropauzu te predstavnik Hrvatskog društva za menopauzu pri Svjetskom društvu za menopauzu uvaženi ekspert menopauzalne medicine i koautor smjernica Europskog i Svjetskog društva za menopauzu. Naglašava da je jedan od izraženih problema u menopauzi, uz valove vrućine, suhoća rodnice i nelagoda pri seksualnom odnosu. Vrlo je jednostavno doskočiti toj nelagodi propisivanjem lokalne, vaginalne estrogenske kreme ili tableta. Za one koje ne smiju ili ne žele koristiti estrogen, erbijski laser izvanredna je mogućnost. Naime, toplinski efekt ovdje se ne odnosi samo na poticanje stvaranja novog kolagena nego širenjem kapilara u stijenci rodnice dolazi do postizanja trajne vlažnosti bez potrebe za korištenjem lubrikanata.

Autor:Sanja Plješa / 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.