Foto: Unsplash, Ilustracija

Hrvatske učenice po prvi put u 22 godine prestigle dečke u ovome: Stižu nova vremena

Autor: Dnevno.hr

Iako su Hrvati na glasu kao najsrčaniji sportaši, prema nekim drugim anketama prednjače i u nekim drugim, mnogo nezdravijim navikama.

Prema podacima Europske zdravstvene ankete, Hrvatska je među prvih pet zemalja po svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića, s prevalencijom iznad 10 posto, uz bok s Francuskom, Bugarskom, Španjolskom i Portugalom.

A ovih je dana izašlo i novo veliko istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čiji su rezultati u najmanju ruku alarmantni. Naime, po nekim pokazateljima ovog istraživanja hrvatske su učenice po opijanju pretekle svoje muške kolege.

Foto: Unsplash, Ilustracija

Novi trendovi

Zanimljivo je da su po nekim pokazateljima istraživanja Health Behaviour in School-aged Children HBSC provedenog 2022. godine učenice prestigle učenike prvi put od 2002. godine.

Tako je alkoholna pića najmanje jednom u životu pilo 41,5% dječaka i čak 45,1% djevojčica u dobi od 13 godina te 66,4% mladića i čak 71,0% djevojaka u dobi od 15 godina.

Vrlo rani kontakt s alkoholnim pićima, već u dobi od 11 godina imalo je ipak više dječaka nego djevojčica: 23% dječaka u odnosu na 15% djevojčica.

Djevojke u dobi do 15 godina prestigle su mladiće i u opijanju pa se 43,9% djevojaka opilo najmanje jednom u životu dok se isto odnosi na 42,5% mladića u dobi od 15 godina.
OTKRIĆE KOJE SMO ZABORAVILI: Stručnjaci tvrde da nam pluća ne služe samo za disanje

Promatrajući od 2002. godine, učenice i učenici su najčešće pili u Hrvatskoj 2006. i 2010. godine. Nakon toga bilježimo pad sve do 2018. godine.
No 2022. primjećujemo zaustavljanje tog trenda pada odnosno nešto veće udjele nego 2018. godine, posebno u dobi od 11 godine i to kod djevojčica više nego kod dječaka. Navedeno je sukladno drugim pokazateljima mentalnog zdravlja koji ukazuju na veću osjetljivost učenica tijekom i nakon pandemije u odnosu na učenike.

To je sukladno drugim pokazateljima mentalnog zdravlja koji ukazuju na veću osjetljivost učenica tijekom i nakon pandemije u odnosu na učenike.

“Štetna uporaba alkohola ubraja se među glavne čimbenike rizika za razvoj bolesti, invaliditeta i smrti. Svjesni smo da zloupotreba alkohola nosi niz ozbiljnih zdravstvenih posljedica, uključujući bolesti jetre, srca, mentalne poremećaje i ozljede.

Alkoholizam nije samo problem pojedinaca, već ima šire posljedice na obitelji, zdravstvene sustave i društvo u cjelini”, upozoravaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.