Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Hrvatska se najteže bori s ovim oblikom raka: U Europi nitko nema ovako lošu situaciju

Autor: F.F

Rak debelog crijeva predstavlja ozbiljan zdravstveni izazov diljem svijeta, pa tako i u Europi te Hrvatskoj. Ova podmukla bolest često ostaje neprimijećena jer se simptomi mogu pojaviti tek u kasnijim stadijima. Unatoč napretku u medicini, rak debelog crijeva i dalje je jedan od najčešćih oblika raka, sa značajnim utjecajem na živote mnogih.

Simptomi raka debelog crijeva mogu varirati ovisno o stadiju bolesti. Promjene u crijevnom pokretu su česte, poput izmjena između proljeva i zatvora ili promjena u konzistenciji stolice. Također, može se primijetiti krvarenje iz crijeva, koje može biti vidljivo u stolici ili skriveno. Bol ili nelagoda u abdomenu također su mogući simptomi. Važno je naglasiti da se simptomi razlikuju od osobe do osobe te da mogu biti slični drugim probavnim smetnjama.

Posljednji izvještaj Instituta za zdravstvenu ekonomiju Švedske ističe značajne razlike među europskim zemljama u borbi protiv raka. Rani otkrivanje, prevencija, dostupnost liječenja i naknadna skrb nakon preživljavanja su ključni faktori koji utječu na ishode bolesti. Istraživanje se fokusira na pet glavnih područja: cijepljenje protiv HPV-a, probir na rak debelog crijeva, terapiju, dijagnostiku i skrb nakon preživljavanja, prenosi PortalZdravlje.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Hrvatska na dnu

Nejednakosti su očite već u prvom području prevencije. Primjerice, stopa cijepljenja protiv HPV-a varira od devet posto u Bugarskoj do 94 posto u Portugalu. Slično, odaziv na probir na rak debelog crijeva kreće se od četiri posto na Cipru do 76 posto u Danskoj.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’

Tehnološki naprednije dijagnostičke metode kao što je sekvencioniranje sljedeće generacije često su manje dostupne u istočnoj Europi. Analiza ishoda liječenja pokazuje dramatične razlike. Na primjeru raka debelog crijeva, petogodišnje preživljavanje značajno varira među zemljama, pri čemu je Hrvatska navedena kao zemlja s najlošijim rezultatima. Na sto tisuća stanovnika, Hrvatska ima dvostruko više smrtnih slučajeva od Austrije.
Razlike u pristupu lijekovima i korištenju suvremenih terapija također su izražene, što se posebno osjeća u Europi, gdje je u 2022. godini preminulo 1,3 milijuna ljudi od raka. Ako primijetite bilo kakve promjene ili simptome koji izazivaju zabrinutost, važno je potražiti savjet liječnika što je prije moguće.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.