Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

HRVATSKA PRVA DAMA POSLALA VAŽNU PORUKU O DEBLJINI! ‘Pretilost nije estetski, već i zdravstveni problem’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

“Pretilost nije estetski, već i zdravstveni problem”, upozorila je na otvaranju Samita supružnika europskih čelnika na temu prevencije debljine u djece hrvatska prva dama Sanja Musić Milanović.

Na samitu, u organizaciji Ureda predsjednika RH i Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su uz hrvatsku prvu damu sudjelovali i španjolska kraljica , supruga predsjednika Srbije, supruzi predsjednica Slovenije i Mađarske, kao i supružnici čelnika iz Latvije, Kirgistana, Malte, Albanije i Armenije.

Musić Milanović upozorila je kako je pretilost kompleksna višefaktorska bolest koja je faktor rizika za druge nezarazne bolesti i prepoznata kao jedini zajednički faktor rizika vodećih nezaraznih bolesti u današnje doba.


‘Brojevi će nastaviti rasti’

“Jedan od tri osnovnoškolca u našoj regiji živi s prekomjernom težinom ili pretilošću. To je prilično velik broj i podsjeća nas zašto smo ovdje danas. Prema trendovima, vidimo da će ti brojevi rasti”, rekao je izvršni direktor Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije Robb Butler.

Španjolska kraljica Leticija je istaknula da se više ne radi samo o pitanju kalorijskog viška već je problem kompleksniji – radi se o socijalnim, okolišnim i ekonomskim faktorima. Spomenula je pritom osjetljivost siromašnijih zajednica koje nemaju pristup zdravoj hrani, kemikalije koje utječu na endokrini sustav ili crijevnu mikrobiotu.

“Svaki indikator pokazuje da je pretilost i simptom nejednakosti”, istaknula je.

Hrvatska prva dama upozorila je kako se u posljednjih 50 godina prevalencija pretilosti kod djece povećala više od četiri puta.

Pretilost i prekomjerna težina imaju dalekosežne posljedice kako na individualnoj razini jer se povezuju s povećanim rizikom za nastanak kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa dva i nekih vrsta raka i smanjenom kvalitetom života, tako i zbog toga što značajno opterećuje sustave zdravstvene skrbi, istaknuto je na samitu.

Korona samo pogoršala problem

Na samitu je istaknuta i veza između pandemije covida 19 i debljine. Naime, istraživanja su pokazala kako se zbog zatvaranja i manje tjelesne aktivnosti povećao broj djece i doraslih s prekomjernom težinom.
“Neke zemlje su počele reducirati brojke, ali ona je nastupila korona. Prema prvim brojkama tijekom godina kad je vladao covid pretilost se povećala”, kazao je hrvatska prva dama dok je Butler istaknuo kako je niz faktora stvorilo “savršenu oluju”, dodajući da treba stvoriti zdravo okruženje za djecu, integrirati fizičku aktivnost, naglašavati važnost dojenja do 6 mjeseci, te se pozabaviti oglašavanjem nezdravih namirnica usmjerenih na djecu.

 

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.