Hrvatska 30. u svijetu po dostupnosti i kvaliteti zdravstvene skrbi | Dnevno.hr
Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska 30. u svijetu po dostupnosti i kvaliteti zdravstvene skrbi

Autor: Hina

Najbolji je Island!

Hrvatska je 30. u svijetu po dostupnosti i kvaliteti zdravstvene skrbi, objavio je časopis Lancet na osnovu analize provedene u 195 zemalja i svjetskih regija.

Istraživanje je obuhvatilo analizu čitavog spektra različitih bolesti s potencijalno smrtnim ishodom koje je moguće spriječiti učinkovitim djelovanjem zdravstvenog sustava putem prevencije i liječenja.

Države i regije rangirane su prema rezultatima indeksa zdravstvenog pristupa i kvalitete (HAQ) za 2016. godinu, pri čemu je 100 najviša, a 0 najniža ocjena.

Nauspješnija zemlja po tom kriteriju je Island s indeksom 97, a slijede Norveška, Nizozemska, Luksemburg i Australija. Hrvatska je na 30. mjestu s indeksom 87, jedno mjesto iza Sjedinjenih Država.

Od susjednih zemalja Italija je deveta, Slovenija je na 21. poziciji, Mađarska na 40., Crna Gora na 42., Srbija na 50., a BiH zauzima 62. poziciju.

Na dnu ljestvice s indeksom 19 nalaze se Srednjoafrička Republika i Somalija.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.