Ilustracija/Pixabay

HRANA ZA ZDRAVLJE KOSTIJU: Jedite ove namirnice i možete spriječiti osteoporozu!

Autor: Zlatko Govedić

Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Ubraja se u jednu od pet najčešćih kroničnih bolesti uopće, a 80% svih oboljelih su žene.

Osteoporoza je bolest starije životne dobi i najčešće je povezana s hormonalnim promjenama koje se događaju u starosti. Najčešće i najopasnije komplikacije te bolesti jesu prijelomi kralješaka i vrata bedrene kosti.

Hrana bogata kalcijem i vitaminom D dobra je za jačanje gustoće kostiju. No i nekoliko drugih vitamina i minerala igraju važnu ulogu, poput vitamina C, kalija i magnezija.

Kalcija ima u različitim vrstama povrća poput kelja, zelja i kupusa. Ono ima i značajnu količinu vitamina K koji dodatno smanjuje rizik od osteoporoze.

I krumpir je dobar za kosti. Sadrži magnezij i kalij koji zajednički djeluju kako bi štitili kosti. Krumpir pecite ili kuhajte, ali nemojte ga pržiti kako biste sačuvali njegovu zdravstvenu vrijednost.

Citrusi su izvrstan izvor vitamina C koji je veoma koristan za gustoću kostiju.

Mnoge vrste masnih riba imaju dosta vitamina D. Imaju i omega-3 masne kiseline koje su osim za zdravlje kostiju dobre i za zglobove i krvožilni sustav. Losos je dobar izvor kalija, a konzervirani losos sadrži i kalcij.




Bademi su također izvrstan izvor kalcija i kalija.

Ovakva vrsta prehrane posebno je bitna tijekom zime kada ne izlazimo toliko često na sunce koje je važan izvor vitamina D.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.