Hoćete li biti ljevak ili dešnjak – vjerojatno će odlučiti geni

Autor: M. B. K.

Europski znanstvenici identificirali su mrežu gena, koja ima utjecaja u uspostavi lijevog i desnog kod embrija, koji kasnije kod razvoja i po rođenju, ima utjecaj na korištenje određene ruke.U ovom istraživanju znanstvenici su otkrili posebno važnu ulogu gena PCSK6 koji je čini se, veoma važan u određivanju toga jesmo li ljevaci ili dešnjaci.

Devedeset posto populacije su dešnjaci, a tek ostalih deset posto ljevaci. Znate li da ovisno o tome koja vam je ruka dominantnija, ovise i odluke koje donosite u životu?

Dakle, ljevorukost je, mogli bismo reći, svojevrstan fenomen kojemu znanost i dalje pokušava utvrditi točan uzrok. Postoji teorija da je moguće oštećenje motoričkog centra na lijevoj polutki mozga koje, ukoliko nije veliko, mozak sam prebrodi i služi se suprotnom stranom. Druga teorija kaže da je određeni gen zaslužan za ljevorukost. Tu na red dolazi i sljedeće istraživanje.

Europski znanstvenici identificirali su mrežu gena, koja ima utjecaja u uspostavi lijevog i desnog kod embrija, koji kasnije kod razvoja i po rođenju, ima utjecaj na korištenje određene ruke.
'Geni su uključeni u biološki proces kroz koji rani zametak prolazi od samog početka, kada je okrugla nakupina stanica do sve većeg organizma s određenom lijevom i desnom stranom, rekao je vodeći istraživač projekta William Brandler, sa sveučilišta Oxford.
Rezultati objavljeni u časopisu 'PLOS Genetik' donose široku genomsku studiju znanstvenika u kojoj su pokušali identificirali bilo kakvu varijaciju gena koja je povezana s korištenjem ruke. U ovom istraživanju znanstvenici su otkrili posebno važnu ulogu gena PCSK6 koji je čini se, veoma važan u određivanju toga jesmo li ljevaci ili dešnjaci.

Ipak, najnovije otkriće ne dokazuje da su geni sami odgovorni za upotrebu ruke, što je naime i aspekt u svim ljudskim ponašanjima. Priroda i odgoj idu ruku pod ruku: Na to hoćemo li biti ljevaci ili dešnjaci utječe mješavina gena, okoliš i kulturno okruženje koje definitivno ide na ruku dešnjacima.
LiveScience je, povrh svega, prošle godine izvijestio i o studiji koja ukazuje na evolucijski razlog kod korištenja ruke, naročito zašto su ljevaci rjeđi od dešnjaka.

Autor:M. B. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.