pixabay

HIV virus je prilično teško dobiti!

Autor: dr. Ivo BELAN / 7Dnevno / 29. rujna 2017.

Postoji niz dokaza da je veći dio straha od AIDS-a nepotreban i štetan. Naša najbolja zaštita od straha - i virusa - je dobra informiranost. U interesu psihičkog mira, donosimo odgovore na 14 situacija, o kojima ste već postavljali pitanja

Nema uopće sumnje: strah od AIDS-a daleko je više rasprostranjen nego sama bolest. Međutim, postoji niz dokaza da je mnogo od tog straha nepotrebno. I štetno. Naša najbolja zaštita od straha – i virusa – je dobra informiranost. A ta se informiranost svodi na ovo: dobiti HIV virus je prilično teško. Teško ga je ili nemoguće dobiti čak i u situacijama u kojima možda mislite da je AIDS neizbježan. U interesu psihičkog mira, ovdje donosimo  14 situacija, o kojima ste vjerojatno već postavljali pitanja, a sad su tu i odgovori:

Ne možete zaraditi sidu ako se, primjerice, vozite u liftu sa jednim – ili čak tucetom – bolesnika od AIDS-a. Za razliku od virusa prehlade, HIV virus inficira krvne stanice – on se ne može prenijeti zrakom (disanjem).

Ne možete dobiti AIDS pijenjem iz čaše (ili dijeljenjem iste pizze) koju je prije toga koristila inficirana osoba. Virus se može naći u slini „pozitivnih“ osoba (kao i u suzama, znoju), ali njegova je koncentracija u pravilu ispod infektivne doze. Inače, virus se vrlo rijetko nađe u slini. U jednoj studiji na 83 AIDS pacijenata, virus  u slini nađen je samo kod jednog (New England Journal of Medicine). Prema tome, čaše, tanjuri, pribor za jelo i hrana, ne predstavljaju opasnost.

Ne možete dobiti AIDS jednostavnim rukovanjem ili grljenjem s inficiranom osobom. Nema epidemioloških podataka da se kontaktima (neseksualnim) proširila infekcija. U studijama obavljenim u brojnim obiteljima nije otkriven ni jedan slučaj širenja infekcije na takav način. Virus je veoma rijetko nađen u znoju ili na koži. On mora ući u krvnu cirkulaciju da bi inficirao stanice, a to se ne događa kad se s nekim rukujete ili grlite.

Ne možete zaraditi AIDS ako vam inficirana osoba kiše ili kašlje u lice. U ispljuvku ili nosnoj sluzi, virus je izuzetno rijetko nađen, a ako ga i ima, on je, kao što je rečeno i za slinu, u premaloj koncentraciji. Kašljanjem i aerosolom infekcija se ne širi.

Ne možete se inficirati sjedeći na WC školjki (čak ako ju je prije vas koristila inficirana osoba). Virus ne može živjeti na školjki. On vrlo brzo ugiba na otvorenom zraku. Ponekad je nađen u mokraći, ali u količinama tako malim da stručnjaci smatraju da se virus ne prenosi ovim putem. Virus se izolira i iz stolice. Međutim, u 11 studija, u kojima je bilo uključeno više od 700 bolesnika od side, koji su živjeli i dijelili WC s neinficiranim osobama, virus se ni jednom nije prenio tim putem. Nije poznat slučaj infekcije zbog kontakta s urinom ili fecesom na školjci ili drukčije. (Journal of the American Medical Association).

Ne možete dobiti AIDS plivajući u bazenu ili kupajući se u kadi, ako je istodobno u vodi inficirana osoba. Rizik zaraze u takvim situacijama je zanemariv. Ako je i prisutan, virus je tu u vrlo malom broju, jer su razrjeđenja velika. Osim toga, virus u vodi praktički ne može preživljavati.




Ne možete dobiti AIDS ljubljenjem inficirane osobe u obraz ili usnice. Ovdje se ponavlja ono što smo rekli u vezi sa slinom. Ljudi u obiteljima, koje su bile uključene u studije, ljubili su jedan drugog bez širenja bolesti. Ipak, što se tiče strastvenih, ljubavničkih poljubaca (miješanje sline!) s moguće inficiranom osobom, preporučuje se da se to izbjegava, s obzirom da je virus izoliran iz sline, iako u rijetkim slučajevima. Bolje je biti na oprezu, premda do sada nije dokumentiran ni jedan slučaj takvog prijenosa bolesti. Mogućnost infekcije se povećava ako u ustima postoje neke ranice, to jest male povrede sluznice.

Ne možete zaraditi AIDS hraneći se u restoranu, čak i ako je kuhar inficiran. Što, ako se – u najgorem scenariju – inficirani kuhar poreže i prokrvari na salatu koju vi kasnije jedete sa svojom večerom? Rizik je još uvijek zanemariv. Stručnjaci kažu da je količina virusa koja bi mogla biti prisutna u nekoliko kapljica inficirane krvi – malena. Osim toga, vjerojatnost da će virus preživjeti prolaz kroz probavni sustav je ekstremno mala.

Ne možete dobiti AIDS dobrovoljnim davanjem krvi. Nema nikakvog rizika, ako se igla upotrebljava samo jednom.




Ne možete dobiti ADIS ubodom komarca ili drugih insekta. Nema epidemioloških podataka koji bi potvrdili ili ukazivali da se insektima može prenijeti virus.

Ne možete zaraditi AIDS cijepljenjem protiv hepatitisa-B ili injekcijama gamaglobulina. Za vrijeme proizvodnje tih cjepiva i injekcija, inaktiviraju se svi poznati virusi, uključujući virus side.

Ne možete dobiti AIDS preko kućnih ljubimaca i drugih (ne)domaćih životinja. Virus side razmnožava se u nekim životinjama (čimpanze, zečevi), međutim sve dok njihova inficirana krv ne uđe u vašu krvnu cirkulaciju, šanse za infekciju tih životinja su zanemarive.

Ne možete dobiti AIDS ako radite ili idete u isti razred s nekim tko ima AIDS. Nije poznat ni jedan slučaj AIDS-a koji se proširio među djecom u školi. Čak, ako je krv inficiranog djeteta slučajno došla u kontakt s otvorenom ranom drugog djeteta, još uvijek je infekcija vrlo malo vjerojatna. Znanstvenicima je ova činjenica poznata preko liječnika i medicinskih sestara koji su slučajno došli u kontakt s virusom za vrijeme dugogodišnjeg rada s takvim bolesnicima.

Ne možete dobiti AIDS posjetom  kuće inficirane osobe. Nakon svih činjenica i dokaza, koje smo već spomenuli, to bi trebalo biti očito. Ali, ipak nije svakome. Najmanje 11 obiteljskih studija je pokazalo da uopće nema rizika od življenja zajedno s AIDS pacijentom čak i kroz dugi vremenski period, a kamoli od samo jednog posjeta takvom jednom bolesniku (American Journal of Epidemiology).

Autor:dr. Ivo BELAN / 7Dnevno / 29. rujna 2017.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.