Hitno mijenjajte ove četiri navike jer mogu trajno oštetiti vaše bubrege!

Autor: Iva M.

Između jedan i tri posto novih slučajeva kroničnog zatajenja bubrega godišnje može biti uzrokovan lijekovima protiv bolova, a jednako djelovanje mogu imati i lijekovi protiv visokog tlaka.

Bubrezi reguliraju krvni tlak, ravnotežu vode i elektrolita te eliminiraju štetne tvari iz organizma, a kada imate na umu sve važne funkcije bubrega i činjenicu da je šteta nanesena bubrezima nepopravljiva, potrebno je korigirati neke loše navike.

1. Tablete protiv bolova

Dugotrajno korištenje tableta protiv bolova osobito u većim količinama štetno utječe na tkivo i strukturu bubrega, a lijekovi koji se dobiju na recept jednako kao i oni bez recepta štetno djeluju na tkivo i strukturu bubrega. Nesteroidni, odnosno protuupalni lijekovi rabe se za liječenje bolova i povišene temperature, a glavni su uzrok tome. Između jedan i tri posto novih slučajeva kroničnog zatajenja bubrega godišnje može biti uzrokovan lijekovima protiv bolova, a jednako djelovanje mogu imati i lijekovi protiv visokog tlaka.

2. Cigarete

Da su cigarete štetne za pluća i srce poznato je većini ljudi, ali istraživanja pokazuju da su pušači skloniji imati bjelančevine u urinu, a što je ujedno i znak oštećenja bubrega. Bolesti koje utječu na rad bubrega poput dijabetesa i povišenog tlaka također povećava ovisnost o cigaretama, a pušačima češće treba dijaliza ili transplantacija bubrega, pokazala su istraživanja.

3. Previše šećera

Previše šećera vodi ka brojnim zdravstvenim problemima poput dijabetesa i pretilosti, a to su i rizični faktori za bubrežne bolesti. Smanjite unos šećera u organizam i rizik od spomenutih oboljenja će opasti. Manje prerađenoga šećera također znači i manje kalorija i kemikalija.




4. Previše soli

Pretjeran unos soli može povisiti krvni tlak koji oštećuje bubrege do te mjere da s vremenom može dovesti do zatajenja. Dok uobičajena američka prehrana sadrži oko 3 300 mg soli dnevno, zdravstvene organizacije preporučuju dnevni unos od 2 300 mg, dakle oko žličicu soli. Oni s visokim tlakom i bolesnim bubrezima trebaju unositi još manje soli – oko 1 500 mg dnevno. Za početak, smanjite unos prerađene hrane i što manje posežite za soljenkom, piše ordinacija.hr.




Autor:Iva M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.