HITNO, ALI ZAISTA HITNO PRESTANITE NOSITI JAPANKE: Ovo su dokazi da vam mogu trajno naštetiti

Autor: Iva Međugorac

Japanke su praktične, ali ne i korisne.

U ljetnim mjesecima obuća za kojom mnogi posežu su japanke. Premda imate dojam da je riječ o udobnoj i praktičnoj obući stručnjaci upozoravaju da je riječ o najgoroj vrsti obuće za koju se možete odlučiti. Prošlotjedno istraživanje pokazalo je da nošenje cipela na petu tri godine trajno oštećuje zglobove. No, i oni koji neprestano nose ravne cipele nailaze na probleme. Liječnik Tarik Khan iz Sveučilišne bolnice u Londonu tvrdi da su japanke najopasnija vrsta obuće. “One ni u kojem dijelu ne podržavaju nogu i najgora su vrsta obuće”, kaže liječnik.

Kada nosite ravne cipele prstima morate hvatati podlogu što stvara pritisak na prste i zglobove, s druge strane ako cipela nema petu rasteže se tetiva od Ahilove pete do prstiju što vodi ka upalama pa bi najbolje bilo nositi obuću čija je peta visoka oko četiri centimetra. Ako baš želite nositi japanke nipošto to ne činite cijeli dan piše Daily Mail.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.