Gotovo je s ‘menstrualnom nervozom’: Dokazano je da je PMS mit!

Autor: M.Z.

Najnovije istraživanje koje su proveli istraživači sa sveučilišta u Torontu pokazalo je da nema nikakve uzročno-posljedične veze između lošeg raspoloženja i predmenstrualnog stadija njihovog ciklusa.

Znanstveni tim predvođen profesoricom Gillian Einstein došao je do zaključka da je PMS tek mit koji napokon trebamo odbaciti. Naime, oni su proveli meta-istraživanje kroz koje su proučavali sva dostupna istraživanja o PMS-u i menstrualnom ciklusu te tako došli su do zaključka da zapravo nema nikakve veze između promjene raspoloženja poznatog kao PMS i predmenstrualnog stadija ciklusa.

Na temelju proučenih 47 istraživanja, znanstvenici su došli do sljedećih podataka:

18 studija (38.3%) nije pokazalo nikakvu vezu između raspoloženja i faze negativnih emocija (tzv. MC faza).

18 studija (38.3%) pronašlo je vezu između negativnog raspoloženja u predmenstrualnoj fazi, no u kombinaciji s drugom MC fazom.

7 studija (14.9%) pronašlo je vezu između negativnog raspoloženja i predmenstrualne faze.

4 studije (8.5%) pronašle su vezu između negativnog raspoloženja i faze koje ne spadaju u predmenstrualnu.

Dakle, samo 14.9% istraživanja pokazalo je određenu uzročno-posljedičnu vezu između faze negativnog raspoloženja i predmenstrualne faze ciklusa, a tek 8.5% povezuje negativne emocije s drugim fazama koje ne spadaju u predmenstrualnu.
Gillian Einstein provela je i vlastito istraživanje razine hormona kod žena i nije zapazila nikakvu vezu. Iz toga je zaključila sljedeće: ni razina hormona ni faze menstrualnog ciklusa nisu odgovorne za promjenu raspoloženja kod žena.

‘Prije negoli žene uopće dobiju prvu menstruaciju, već su čule mnogo toga o PMS-u. Taj izraz toliko je ukorijenjen u našoj kulturi da je većiuna istraživanja zapravo subjektivna jer promatrane žene znaju da se proučava fenomen PMS-a. Štetnost fenomena je i u tome što se negativna raspoloženja povezuju sa ženskom reproduktivnošću.’ istaknula je Einstein, a prenosi Gizmodo.com.
Autor:M.Z.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.