MaxPixel

GOSPINA TRAVA: Najpoznatiji prirodni lijek za liječenje depresije i još mnogo toga

Autor: Dnevno.hr

Uporaba gospine trave datira još iz antičke Grčke. Spominje ju još Hipokrat u svojim spisima. Odavno poznata po svojoj ljekovitosti, rabi se u narodnoj medicini, ali joj i službena medicina pridaje važnost. Kroz razne studije dokazivana su farmakološka djelovanja gospine trave.

Gospina trava ili kantarion (latinski naziv: Hypericum perforatum) zeljasta je korovska biljka visine od 30 do 70 cm. Obično raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice. Jedna je od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka. Rasprostranjena je od Skandinavije do Sjeverne Afrike, od Kine do obiju Amerika, Australije i Novog Zelanda.

Vrhovi grančica puni su kitnjastih cvasti sa žutim cvjetovima. Listići gospine trave, gledani prema svjetlu, izgledaju kao da su probušeni vrhom igle. Te su točkice na listićima žlijezde s eteričnim uljem. Gospina trava cvate u vrijeme cijeloga ljeta, od svibnja do rujna, ali najviše u srpnju. Bere se gornji dio biljke dok je u cvatu.

Pripravci od gospine trave upotrebljavaju se izvana – za liječenje rana, posjekotina, udaraca, ozljeda mišića, opekotina, hemoroida i čireva, a iznutra – za liječenje bolesti želuca, jetre, žučne vrećice, crijevnih parazita, glavobolje (naročito kod migrene), noćnog mokrenja u krevet, proljeva, upale maternice, astme, bronhitisa i katara pluća.

Također pospješuje cirkulaciju krvi i podiže opće (psihičko) raspoloženje. Dokazani su njeni lagani sedativni i antidepresivni učinci. Upotrebljava se za pripremu čaja, a posebno je poznato i cijenjeno ulje od gospine trave. Bjelopute osobe moraju biti oprezne kod uporabe ulja od gospine trave zbog fotosenzibilizacije. Naime, kod njih se, pod utjecajem sunčeva svjetla, javljaju upalni procesi na koži slični opekotinama od sunca!

Od djelatnih tvari koje se nalaze u biljci najznačajnije su: hipericin, pseudohipericin, flavonoidi (rutin, hiperozid, kvercetin). Hipericin ima fotosenzibilizirajuće djelovanje.

Inače, preparati gospine trave mogu se koristiti i lokalno kao ulja za zacjeljivanje rana, kod opeklina prvog stupnja, neurodermitisa, reumatskih bolova, ugriza kukaca, hemeroida i boli. Ulje gospine trave se često naziva i kantarionovo ulje. Zbog fotosenzibilizacije, potreban je oprez kod korištenja ulja kantariona, te za vrijeme upotrebe treba izbjegavati sunce. Gospina trava se može koristiti i kao čajni pripravak.




Priprema čaja od gospine trave

Jednu čajnu žličicu osušenog lista i cvijeta gospine trave preliti sa 2,5 decilitra kipuće vode. Nakon pet minuta procijediti, zasladiti medom (dijabetičari čaj piju bez ikakva zaslađivanja) i piti toplo – ujutro prije doručka i navečer prije spavanja. Pije se kod upale maternice, grčeva u crijevima, glavobolje i katara pluća. Kada četiri čajne žličice gospine trave prokuhamo u 2,5 decilitra vode, dobit ćemo odlično srestvo (u obliku obloga) za zarašćivanje rana ili osvježavanje smežurane staračke kože.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.