Nenad Cvetko, Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Glumac Nenad Cvetko preminuo je od tumora glave i vrata: Ne ignorirajte simptome ove opake bolesti

Autor: Zlatko Govedić

Glumac Dramskog kazališta Gavella, Nenad Cvetko u utorak je preminuo nakon borbe s teškom bolesti u dobi od 53 godina.

Preklani je slučajno otkrio kvržicu na vratu, a u jednom je trenutku i ostao bez glasa. Dijagnosticiran mu je karcinom glave i vrata.


O kakvoj je bolesti riječ?

Najčešći tip tumora koji se javlja u području glave i vrata, a ne potječe od kože, naziva se karcinom pločastih stanica (planocelularni karcinom) grkljana.

Nakon duge borbe s bolešću preminuo poznati hrvatski glumac Nenad Cvetko

Slijede ga karcinomi pločastih stanica nepčane tonzile, jezika i dna usne šupljine. Rjeđi su tumori žlijezda slinovnica, čeljusti, nosa, paranazalnih sinusa i uha. Tumori štitne žlijezde, oka i kože su detaljnije opisani u drugim izvorima.

Uzročnici

Etiologija tih tumora često je povezana sa štetnim navikama. Oko 85% bolesnika s rakom glave i vrata ima povijest pušenja, konzumacije alkohola ili oba ova faktora.

Drugi potencijalni uzroci uključuju žvakanje duhana, loše pristajajuće zubne proteze, kroničnu kandidijazu i lošu oralnu higijenu. U Indiji, na primjer, rak usne šupljine je čest, posebno zbog žvakanja betela.
Dugotrajno izlaganje suncu i uporaba duhanskih proizvoda često su uzroci karcinoma pločastih stanica donje usnice.

Nenad Cvetko, Foto: Josip Moler / CROPIX

Epstein-Barr virus također igra ulogu u razvoju raka nazofarinksa. Tumori štitnjače i slinovnica često se javljaju kod bolesnika koji su ranije bili izloženi zračenju zbog drugih stanja.

Simptomi i dijagnoza

Simptomi tumora glave i vrata često uključuju početno asimptomatske promjene na sluznici, poput čireva ili vidljivih promjena (npr. leukoplakija ili eritroplakija). Kasniji simptomi ovise o proširenosti tumora i mogu uključivati bol, trnce, paralizu živaca, ograničenu funkciju čeljusti i neugodan zadah iz usta.

Dijagnoza se često postavlja kombinacijom slikovnih pretraga, endoskopije, citološke punkcije i biopsije. Fizički pregled, uključujući pregled usne šupljine, važan je za rano otkrivanje tumora.

U bliskoj budućnosti iskorijenit ćemo jednu od najopakijih bolesti: ‘Novo cjepivo je učinkovito i jeftino’
Određivanje kliničkog stadija

Tumori glave i vrata prolaze kroz različite stadije, uključujući lokalno prodiranje, metastaziranje u regionalne limfne čvorove i udaljene metastaze.

Određivanje stadija temelji se na veličini primarnog tumora (T), broju i veličini metastaza u vratnim limfnim čvorovima (N) i prisutnosti udaljenih metastaza (M).

Stadij bolesti obično se određuje putem radioloških pretraga poput CT i MR slikanja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.