Screenshot Youtube

Glumac čije filmove Hrvati obožavaju boluje od neizlječive bolesti: ‘Smrt kuca na vrata’

Autor: Z.S.

Svjetski dan Parkinsonove bolesti se od 1997. godine obilježava 11. travnja, na rođendan engleskog liječnika, Sir Jamesa Parkinsona koji je prvi opisao tu bolest. Kako je opisano na stranicama HZJZ-a, svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti i znanja o uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja ovog važnog javnozdravstvenog problema.

“Iako je za Hrvatsku jako teško odrediti egzaktan broj oboljelih od Parkinsonove bolesti, procjene govore da je riječ o otprilike 15 tisuća bolesnika”, kazao je voditelj Odjela za neurodegenerativne bolesti i neurogenomiku u KBC-u Zagreb Fran Borovečki te je istaknuo kako je iznimno važno što ranije prepoznati prve znakove bolesti, odnosno što prije osigurati termin pregleda kod specijalista neurologije.

“Pravovremeno upućivanje bolesnika na specijalistički pregled doprinosi produljenju funkcionalnosti i može utjecati na bolji odgovor na terapiju”, dodao je Borovečki.

Što je Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je, inače, kronični progresivni neurodegenerativni poremećaj središnjeg živčanog sustava pri kojemu dolazi do odumiranja stanica koje izlučuju dopamin. Bolest značajno smanjuje kvalitetu života oboljele osobe i utječe na obitelj i čitavu zajednicu. Drhtanje je jedan od prvih simptoma, karakterističan po tome da je prisutan u mirovanju, smanjuje se u pokretu, nestaje u snu, a pojačava se pri emocionalnim uzbuđenjima i naporima.

Ostali simptomi uključuju: ukočenost tijela, ukočenost mišića lica, usporenost pokreta, poremećaj ravnoteže i vrtoglavicu. Držanje postaje pogrbljeno. Bolesnicima je teško započeti hodati, a teškoće su izražene kod okretanja i zaustavljanja; hod postaje nesiguran, a koraci sitni. Mnogi imaju teškoće kod gutanja, pa dolazi do aspiracije hrane, teškoća kod govora i disanja. Kod bolesnika s Parkinsonovom bolesti često dolazi do razvoja depresije i demencije.

“Motorički simptomi mogu utjecati na pokretljivost, fine motoričke vještine, ali i na govor i gutanje, što uvelike može utjecati na osobni i profesionalni život. S obzirom na to da bavljenje fizičkim aktivnostima može usporiti progresiju bolesti, važno je motivirati se i ustrajati na aktivnom životu, bez obzira na zdravstveno stanje”, navodi predsjednik udruge “Kreni sad i odmah” Dejan Đuran.
<

Pod kontrolom

Iz HZJZ-a napominju kako ranim započinjanjem liječenja i dobrim odgovorom pacijenta na liječenje uspijeva se bolest držati pod kontrolom dugi niz godina i pacijentima omogućiti zadovoljavajuće funkcioniranje. U liječenju se koriste lijekovi, a u uznapredovalom stadiju bolesti provodi se i kirurška terapija. S obzirom na složenost bolesti, bolesnicima je neophodan multidisciplinaran pristup u liječenju koji uključuje neurologe, liječnike obiteljske ili opće medicine, psihologe, psihijatre, fizijatre, fizioterapeute, socijalne radnike i ostale struke.

Vjerojatno najpoznatija osoba koja se bori s ovom bolešću je legendarni glumac Michael J. Fox., koji se proslavio ulogom Martyja McFlyja u trilogiji “Povratak u budućnost”. Ovaj glumac osnivač je zaklade “Zakladu Michaela J. Foxa za istraživanje Parkinsonove bolesti”, a nedavno je otvorio dušu u dokumentarcu “Still: A Michael J. Fox Movie” .
Fox se, naime, u 29. godini suočio s neizlječivom bolešću. Nalazio se usred snimanja romantične komedije “Doc Hollywood” kada se gotovo preko noći, 1990. doznao je da je zbog rane Parkinsonove bolesti pred njim u najboljem slučaju, još deset godina rada na filmu i televiziji.

Brzinski test za simptome moždanog udara: Ako odgovorite da na bilo koje pitanje, zovite Hitnu

Borba slavnih

“Neću dočekati 80. godinu. Da, smrt kuca na vrata. Neću lagati. Postaje teško, postaje sve teže. Svaki dan je sve teže’, nedavno je rekao novinarki Jane Pauley u intervjuu u CBS-ovoj emisiji ‘Sunday Morning’ . Rekao je i da je imao operaciju uklanjanja benignog tumora na kralježnici. te da mu je zahvat mu utjecao na probleme s hodanjem, ali i drugim dijelovima tijela.

“Ne umire se od Parkinsonove bolesti. Umire se s Parkinsonovom bolešću. Tako, da, razmišljao sam o smrtnosti ove bolesti”, ispričao je Fox koji je, otkako je saznao za bolest, ostao optimističan te je prije dvije godine rekao je da se ne boji smrti.

“Stvarno sam otvoren prema ljudima u vezi s liječenjem. Kad me pitaju hoću li se za života osloboditi Parkinsonove bolesti, kažem: ‘Imam 60 godina, a znanost nije laka. Dakle, ne'”, rekao je Fox. Slavni glumac upozorio i da osobe koje imaju Parkinsonovu bolest često padaju i teško se mogu ozlijediti. Osim Foxa, od ove bolesti bolovao je i najveći sportaš 20. stoljeća Muhammad Ali.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.