Ilustracija: Pixabay

GLAVOBOLJA IMA BROJNE UZROKE: Ovo su najbolje metode kojima sami možete ublažiti tegobe

Autor: Zlatko Govedić

Sir, crveno vino, pivo, čokolada, kiseli kupus, kvasac, umak od soje, citrusi, crveno grožđe i avokado mogu uzrokovati glavobolju.

Dnevnu potrebu za kalorijama treba rasporediti u tri glavna obroka i dva međuobroka. Vrijeme između obroka ne bi smjelo biti duže od četiri do šest sati zbog pojave hipoglikemije, tj. snižene razine glukoze u krvi, koja pokreće “tupu” glavobolju s obje strane, koja se obično naziva tenzijskom glavoboljom.

Preskakanje obroka, na primjer doručka, tijekom dana može potaknuti razvoj glavobolje, a to se napose događa mladim ženama.

Međutim, kod glavobolje može pomoći duboko disanje jer se tako poveća količina kisika i mozak se bolje opskrbljava energijom.

Tigrova mast, eterično ulje metvice, eukaliptusa i sl. izazivaju blago proširenje vena i bolje napajanje krvlju. Metvica često koristi kod glavobolje prouzrokovane problemima sa sinusima.

Akupunktura, ili ubadanje iglom, još je jedna metoda za rješavanje tenzijskih glavobolja. Svjetska zdravstvena organizacija priznala je tu metodu za liječenje bolnih sindroma, ali za to se morate konzultirati sa svojim liječnikom i stručnjakom akupunkturistom.

Isto se odnosi i na akupresuru – pritisak prsta, obično palca, ili čak cijelog dlana na određene točke na tijelu. To si možete raditi sami, za razliku od akupunkture.




Palčevima pritisnite mjesto iza sljepoočnice, oko 1 cm iza linije rasta kose. Lagano kružite dvadesetak puta uz duboko disanje. Pritiskom na te točke preventivno se djeluje i zaustavlja većina glavobolja.

Glavobolje ćete se riješiti i pritiskom akupresurnih točaka za mozak, epifizu i hipofizu, koje se nalaze na vrhovima nožnih i ručnih palčeva, jedna ispod druge.

Pritiskajte noktom, ne jagodicom palca. Tretiranjem tih točaka poboljšat će se koncentracija i pamćenje.




Kod noćnih glavobolja koje se javljaju nakon 50. godine života, a mogu biti toliko snažne da bude iz sna, uzrok može biti tzv. bruksizam, odnosno stiskanje zuba, pa ovdje pomaže zubni umetak.

Temperatura hrane također utječe na pojavu glavobolje. Najbolje je da hrana bude sobne temperature ili malo toplija. Ako se sluznica usne šupljine naglo zagrije ili ohladi, javlja se kratkotrajna glavobolja.

Žene bi trebalo da raspuste kosu jer se glavobolja može pojaviti ako često vežete kosu u konjski rep koji previše steže pa izazva glavobolju zbog napetosti mišića.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.