Genitalni herpes može biti vrlo neugodan Izvor:Pixabay

GENITALNI HERPES: Zna biti neugodno i bolno ako se zarazite! Donosimo uzroke, simptome i savjete prevencije!

Autor: Matea Sušac

Genitalni herpes je spolno prenosiva bolest koja nastaje infekcijom Herpes simplex virusom. Ova spolna bolest je vrlo neugodna pojava jer su simptomi ranice na spolnim organima, ili se mogu pojaviti oko njih, pa čak i na anusu ili ustima. Ovaj virus ostaje u tijelu zauvijek, te je zarazan. Javlja se u obliku ranica, i zna biti bolan. A puno se više javlja kod žena nego kod muškaraca.

SIMPTOMI GENITALNOG HERPESA:

-iscjedak iz vagine
-osjećaj pritiska u trbuhu
-male crvene kvržice
-otečene limfne žlijezde
-povišena tjelesna temperatura
-glavobolja
-bolno mokrenje
-svrbež ili pečenje genitalija
-svrbež ili pečenje analnog područja
-bolovi u nogama
-bolovi u stražnjici
-bolovi u genitalijama

Genitalni herpes je zarazan
Izvor:Pixabay

Ovaj virus je vrlo lako prenijeti drugoj osobi putem spolnog odnosa. Jednom kada dobijete virus on može izazvati promjene na koži u području penisa, anala, na stražnjici ili bedrima.

Ipak herpes je obično zarazan samo ako zaraženoj osobi izbiju mjehurići. Ipak,postoji mogućnost da zaražena osoba virusom nekad može proširiti bolest, iako nema simptome. Prvo izbijanje mjehura uglavnom je bolno, može potrajati od pet do dvadeset dana.

Zaražena osoba može dobiti prve simptome prvih deset dana. Takvi simptomi traju do dvadeset dana otprilike. Svrbež je također jedan od simptoma, ili peckanje oko intimnog područja. Kod žena pritisak u dojnjem dijelu trbuha. Na mjestu gdje je virus ušao se obično pojavljuju bolne rane.

Prvo se javljaju crvene kvržice, a poslije dolazi do bolnih rana. Mjehuri kod žena se najviše pojavljuju kod vaginalnog otvora, anusa ili unutar vagine, ili na početku maternice. Kod muškaraca se obično javljaju na tijelu penisa, a rijeđe na korijenu. Znaju se pojavit i dodatni simptomi poput temperature, glavobolje, pritiska pri mokrenju i slično.
PREVENCIJA
Prijedlozi za prevenciju genitalnog herpesa jednaki su onima za prevenciju drugih spolno prenosivih infekcija. Probajte se suzdržati seksualnih aktivnosti ili ograničite seksualni kontakt samo na jednu osobu koja nema infekcije. Izbjegavajte spolni odnos ako bilo koji od partnera ima izbijanje herpesa u području genitalija ili bilo gdje drugdje.

Osim toga, ako ste već zaraženi genitalnim herpesom izbjegavajte hranu poput kikirikija, indijskih oraščića i čokolade. Naime, spomenute su namirnice bogate argininom koji uzrokuje napredovanje virusa herpesa. S druge strane, hrana bogata lizinom sprječava napredovanje virusa. Stoga valja konzumirati govedinu, janjetinu, ribu, mlijeko i sir.

Širenje bolesti najbolje se sprječava korištenjem prezervativa, koji predstavlja i najbolju zaštitu od genitalnoga herpesa, ali nije stopostotna garancija.
MJERE OPREZA U TRUDNOĆI
Ako ste trudni i znate da imate genitalni herpes, obavijestite svog liječnika. Ako mislite da imate genitalni herpes, zatražite testiranje na njega. Liječnik vam može preporučiti da počnete uzimati antivirusne lijekove za herpes kasno u trudnoći kako biste pokušali spriječiti izbijanje bolesti u vrijeme porođaja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.