Foto: Pixabay

GENIJALAN TRIK PROTIV HRKANJA: Ova jednostavna tehnika mogla bi vam pomoći da ojačate mišiće grla

Autor: Zlatko Govedić

Hrkanje je zvuk koji nastaje kada se zrak prolazi kroz sužene dijelove dišnog sustava dok osoba spava. Uzroci su brojni, od anatomskih značajki dišnog sustava, preko načina života i prehrane, do raznih medicinskih stanja.

Kada osoba spava u tijelu se opuštaju mišići, pa tako i mišići u grlu i jeziku. Ako postanu previše opušteni, dišni se put sužava, što otežava protok zraka kroz dišni sustav. Kada zrak prolazi kroz suženi dio, stvara se vibracija koja uzrokuje hrkanje.

Anatomske značajke koje mogu doprinijeti hrkanju jesu uski dišni putovi, devijacije nosne pregrade te previše mekano nepce ili krajnici.

I pretilost može uzrokovati hrkanje jer prekomjerna masnoća u vratu može pritiskati dišne puteve i otežati disanje. Pušenje, alkohol i određeni lijekovi također mogu pridonijeti hrkanju.

Hrkanje nije samo neugodno za partnere ili druge osobe u blizini, nego može ukazivati i na ozbiljniji problem – opstruktivnu apneju – stanje u kojem se disanje tijekom spavanja stalno prekida, što može dovesti do problema s kardiovaskularnim zdravljem i drugih zdravstvenih komplikacija.

Postoji više načina za otklanjanje hrkanja, ovisno o uzroku.

Promijenite način života
Pretilost, alkohol i pušenje neki su od čimbenika koji mogu uzrokovati hrkanje. Stoga smanjite tjelesnu masu, izbjegavajte alkohol i prestanite pušiti.

Promijenite položaj spavanja

Hrkanje se može pojaviti kada osoba spava na leđima jer jezik i meko nepce mogu pasti prema natrag i suziti dišne putove. Spavanje na boku ili podizanje gornjeg dijela kreveta za nekoliko centimetara može pomoći.
Poboljšajte higijenu spavanja

Alergije i zagušenja mogu uzrokovati hrkanje pa redovno čišćenje kreveta, promjena posteljine i uporaba zračnih pročistača mogu pomoći.

Koristite oralna pomagala

Postoje pomagala koja pomažu u držanju jezika i mekog nepca u stabilnijem položaju i smanjuju vibracije.

Potražite stručnu pomoć

Ako hrkanje ne prestaje unatoč svemu što ste pokušali, posjetite liječnika kako bi se provjerilo imate li apneju.

Dodatni trik

Možda ne znate pjevati, ali vaš glas mogao bi vam pomoći da smanjite hrkanje. Pjevanje, naime, potiče oslobađanje endorfina koji popravljaju raspoloženje, a dublje disanje donosi više kisika u mozak.

“Istraživanja su pokazala da 15 minuta pjevanja ili sviranja bubnjeva smanjuje razinu kortizola. Dokazano je da 15 minuta pjevanja dnevno u razdoblju od tri mjeseca poboljšava proces spavanja i smanjuje hrkanje jer jača mišiće grla”, tumači muzikologinja Liisa Henriksson-Macaulay u svojoj knjizi “The Music Miracle”.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.