
Vodeći hrvatski stručnjaci savjetuju: ‘Ovo su dva alata protiv šećerne bolesti, zatajivanja srca i kronične bubrežne bolesti’
Kalorije su jedinica mjere za energiju koju hrana pruža našem tijelu. Službeno se nazivaju kilokalorije (kcal), ali u svakodnevnom govoru često se koristi pojam kalorije. Zapravo je kilokalorija ekvivalentna tisuću kalorija.
Kilokalorije se koriste za izražavanje energetske vrijednosti hrane. Svaka hrana ima specifičnu energetsku vrijednost koja se mjeri u kilokalorijama po jedinici težine. Primjeri nekih namirnica i njihovih energetskih vrijednosti u kilokalorijama (kcal) na 100 g jesu:
Banana: 96 kcal
Jabuka: 52 kcal
Piletina (prsa, bez kože): 165 kcal
Riba (losos): 206 kcal
Jaje (jedno, kuhano): 155 kcal
Mlijeko (cjelovito): 61 kcal
Riža (kuhana): 130 kcal
Tjestenina (kuhana): 131 kcal
Maslinovo ulje: 884 kcal
Kruh (bijeli): 265 kcal
Važno je napomenuti da kalorijska vrijednost hrane može varirati ovisno o načinu pripreme i dodatnim sastojcima koji se koriste. Također, energetska potreba svake osobe je individualna i ovisi o različitim faktorima poput dobi, spola, tjelesne aktivnosti i metabolizma. Kalorije se koriste za pravilan unos energije u tijelo i održavanje ravnoteže između unosa i potrošnje energije.
No znate li koliko kalorija ima jedan vaš obrok i koliko je vremena potrebno da ih potrošite? Koliko namirnica po obroku nam je dovoljno? Osim što je vrlo teško izračunati, stalno brojanje kalorija može biti iscrpljujuće.
Osim ako niste tip koji posvuda sa sobom nosi tablice kalorija, može biti prilično teško odrediti koliko hrane pojesti u jednom obroku. No, znanstvenici sa Sveučilišta u Sydneyu otkrili su jednostavan i učinkovit način za izračunavanje porcija bez korištenja tablica.
Jedini problem s kojim se možete susresti je da je porcija vjerojatno mnogo manja od one koju ste planirali pojesti. Liječnica i nutricionistkinja Alice Gibson, s timom na Institutu Bodenu za poremećaje prehrane, otkrila je način mjerenja porcija s pomoću ruke. U tom slučaju upotrijebite vlastitu ruku kao ravnalo za određivanje dimenzija hrane i tekućine.
“Ako pazite na svoju masu i netko vam ponudi zdjelicu s hranom, ne postoji siguran način da kažete koliko možete pojesti. Međutim, sada smo otkrili objektivan način da kažemo koliko možete pojesti, koristeći širinu vlastitih prstiju. Koristili smo geometrijske formule kako bismo došli do konkretnih procjena mase hrane,” kaže Gibson.
Za žene se preporučuje mjerenje hrane prema veličini jedne šake, dok se za muškarce preporučuje mjerenje s dvije šake.
A evo kako izračunati određene namirnice:
Proteini
Proteinima koji su najbolji saveznici za izgradnju mišićne mase bogato je piletina, svinjetina, govedina, puretina, tofu sir, jaja, žitarice, svježi sir, riba…
Veličina vašeg dlana odredit će količinu proteina koja je dovoljna za unos u jednom obroku.
Ugljikohidrati
Tjestenina, riža, grah, kruh, kvinoja, slanutak i mnoge druge namirnice bogate su ugljikohidratima. Stisnite šaku – to je optimalna količina ugljikohidrata koju biste trebali unositi.
Masti
Masnoćama su bogati orašasti plodovi, sjemenke, avokado, maslac, punomasni jogurt i mlijeko, maslinovo ulje. Prava mjera za jedan obrok je veličina vašeg palca.
Voće i povrće
Povrće i voće bogato je mnogim nutrijentima, uključujući minerale i vlakna, ali ima nisku energetsku vrijednost. Upravo zato je u ovom slučaju količina koju možete pojesti veća. Jedite onoliko voća i povrća koliko vam stane u dvije šake, pa i nešto više.
Vodeći hrvatski stručnjaci savjetuju: ‘Ovo su dva alata protiv šećerne bolesti, zatajivanja srca i kronične bubrežne bolesti’
Što jedu naši najmlađi? Stručnjaci proveli veliko istraživanje: ‘Neki su rezultati potpuno očekivani, dok su nas neki uspjeli iznenaditi’
Bez obzira na kraj pandemije, koronavirus je i dalje među nama! Stručnjaci napominju kako živjeti s covidom
Prvi u Hrvatskoj, treći u svijetu! U Zagrebu izveli operaciju rekonstrukcije ligamenata minimalno invazivnom metodom