Uz ova tri jednostavna trika saznajte jesu li jaja pokvarena: Evo koliko smiju stajati nakon kuhanja
GENIJALAN TRIK! Evo što će se dogoditi ako prije sjeckanja stavite luk u hladnjak
Luk je jedinstveno povrće jer većini ljudi poteknu suze čim ga rasijeku. Znanstvenike je godinama zanimala ova osobina luka. Njegovim proučavanjem, otkrili su da se u luku i češnjaku odvija isti kemijski proces, ali s različitim rezultatom.
I luk i češnjak pripadaju porodici ljiljana – grupi cvjetnica s visokim, raskošnim cvjetovima sličnima trubi. Luk i češnjak jesu biljke lukovice. Kada se izvadi iz zemlje bujni mladi luk, s vrhom nalik na travu, može se vidjeti mala glavica luka koja se skrivala ispod zemlje.
Kada se sjecka ili gnječi glavica češnjaka, jedan poseban enzim dolazi u dodir s drugim kemijskim sastojkom u češnjaku. Taj enzim pretvara taj kemijski sastojak u alicin.
Alicin je spoj koji češnjaku daje onaj ljuti miris koji ostaje na prstima i u dahu. Isto tako, kada se zasiječe luk, počinje djelovati enzim koji je gotovo isti kao onaj koji stvara alicin u češnjaku.
Taj enzim reagira s jednim kemijskim sastojkom u luku i stvara drugi kemijski sastojak, koji se zove lakrimalni faktor. Taj kemijski sastojak dobio je ime po suznim žlijezdama koje se zovu lakrimalne žlijezde. Sićušne kapi lakrimalnog faktora, nevidljive golom oku, lete do očiju osobe koja sjecka luk, zbog čega oči počinju peckati i suziti.
Znanstvenici su razmišljali o tome zašto češnjak stvara alicin, a luk lakrimalni faktor. Pretpostavka je da je to jedna vrsta obrambenog mehanizma. Alicin ubija ne samo bakterije nego i gljivice. Tako štiti glavicu češnjaka od truljenja, dok lakrimalni faktor već pri prvom, kobnom, ljutom zalogaju može spriječiti radoznale životinje da pojedu mladi luk.
Ako se luk stavi u hladnjak prije sjeckanja, hladnoća će umanjiti djelovanje lakrimalnog faktora pa vam oči neće toliko suziti.
ZADNJE VIJESTI
Liječnica Ana otkriva kako se nositi sa šećerom: Gotovo svaki kolač sadrži ovaj štetan sastojak
Stručnjakinja tvrdi da su ove ukusne ‘grickalice’ sjajne u borbi s kolesterolom
Istraživanje pokazalo koja djeca bolje zarađuju kad odrastu: Rezultati su neočekivani