(FOTO)U Splitu održana akcija preventivnih pregleda madeža; otkriveno 155 zloćudnih tumora kože

Autor: Dnevno

U Splitu, 17. lipnja, održana je akcija preventivnih pregleda madeža u sklopu javnozdravstvenog projekta “Djeluj sada”. Pregledano je 920 građana i na tom uzorku otkriveno je 155 madeža sa sumnjom na zloćudni tumor kože. Rezultati akcije su zabrinjavajući.

Od tih 155, sumnja se da se u 26 slučajeva radi o melanomu, a u 129 slučajeva sumnja se na ostale karcinome kože. To je čak 17% od ukupnog broja pregledanih.

Sve osobe kod kojih se sumnja na zloćudni tumor, upućene su na daljnju obradu i lječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom.

Cilj akcije bio je osvijestiti građane o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu. S obzirom na veliki interes, ali i porazne rezultate, splitska gradska uprava istu akciju planira provoditi i ubuduće. Redovito pregledavanje madeža važno je kako bi se oni sa zloćudnim promjenama mogli odstraniti. Dijagnoza melanoma u ranoj fazi izrazito je važna i u tom slučaju može se isčekivati povoljan ishod lječenja.

Ovu akciju organizirali su zajedno Grad Split, Udruga “Zdravi pod suncem“, Crveni križ – Gradsko društvo Split te Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske pod vodstvom akademkinje Mirne Šitum, predstojnice Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre
milosrdnice, a po uzoru na Grad Zagreb koji akciju provodi u kontinuitetu proteklih 12 godina.


 

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.