PIXABAY

FIT U DOBA KORONE: Vježbe za lakšu borbu protiv stresa i povećanje snage!

Autor: Dnevno

Do sada nam je izgovor ‘protiv vježbanja’ bio posao. Bili smo zauzeti, nismo stizali vježbati, puno smo sjedili na poslu, a sada pak ste možda među onima koji ne znaju kuda bi sa sobom.

Malo se krećemo, uglavnom od prostorije do prostrije svoga doma, stoga, kako bi održali svoje zdravlje, tamo negdje na potezu između dnevne sobe i kuhinje, sjetite se svaki dan učiniti ove tri jednostavne vježbe koje imaju pozitivan učinak na zdravlje na način da povećanju energiju, čime dolazi i poboljšanja mentalnog zdravlja!

Kako biste povećali funckionalnost svoga tijela, mobilnost, snagu i izdržljivost, te imali više energije i bolje se nosili sa stresom, brzo se bacite na vježbe i ostanite fit u doba korone!

1. PUZANJE – Da nam mozak bolje komunicira izmeđe svojih polovica i da imamo stabilan trup

U ovoj vježbi pokreti ruku i nogu sinkroniziraju te tako stvaraju bolju komunikaciju između lijeve i desne strane mozga. Što je ta komunikacija bolja, bolje se i krećemo.

Osim koordinacije između kukova i ramena, puzanjem učimo pravilno stabilizirati trup.

Kako ju izvoditi:

Početna pozicija je upor četveronoške. To znači da su ruke opružene, dlanovi u ispod ramena, a koljena ispod kukova. Lagano se podižu koljena od poda oslanjajući se na vrhove nožnih prstiju, a da se pritom ne naruši stabilnost trupa. Leđa su ravna, a glava u produžetku kralježnice.

Krećemo se naprijed tako da istovremeno mičemo suprotnu ruku i nogu – lijeva ruka/desna noga i obratno. Napravite 4 lagana koraka naprijed i nakon toga se vratite unatrag.

2. Iskorak naprijed – Guza je bitna, ne samo zbog lijepog izgleda

Ova vježba služi za jačanje mišića nogu i stražnjice.

Kako ju izvoditi:

U uspravnom stavu stopala postavite u širinu ramena, a ruke opružite uz tijelo. Pogled je usmjeren prema naprijed, leđa ravna, a mišići trbuha zategnuti. Zakoračite naprijed. Korak je dug toliko da, kada iskoračite, koljeno ne prelazi projekciju prstiju. Drugo koljeno je u projekciji kuka, dok je stražnje stopalo oslonjeno na vrhove prstiju. Vraćate se tako da se prednjim stopalom odgurnete od poda i vratite u početni položaj. Vježbu zatim ponovite drugom nogom.

3. Dipsevi na stolici – bez snage ništa!

Dipsevi su vježba snage u kojoj osim tricepsa sudjeluju mišići ramena, prsa i djelomice leđa.

Kako ju izvoditi:

Kada radite ovu vježbu, noge sun a podlozi i ispružene ili pogrčene kako bi si mogli pomoći kada ruke zakažu. Na stolicu koja je iza vas oslonite se rukama tako da dlanove, odnosno prste usmjerite prema sebi. Na taj način najbolje se aktivira triceps.

Ukoliko vam mobilnost ramena to ne dopušta, zakrenite dlanove koliko je potrebno da izvedete vježbu. Stražnjicu spuštajte do poda i podižite tako da koristite snagu ruku. Nogama si pomognite kada ruke zapnu. Zapamtite, trbuh je čvrst, a glava u produžetku kralježnice!

Razbudite tijelo tako što ćete odraditi ovu vježbu u 10-12 ponavljanja u 3-4 serije s pauzama između serija od 1,5-2 minute.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.