Ilustracija

FENOMEN KOJI ZBUNJUJE ZNANSTVENIKE: ‘Déjà vu’ ili ‘već viđeno’ može ukazivati i na naglo pogoršanje zdravlja!?

Autor: Zlatko Govedić

Déjà vu je iluzija sjećanja u kojoj se sasvim novo iskustvo trenutačno doživljava kao poznato, već viđeno i doživljeno. Prvi déjà vu najčešće se događa u dobi od oko 10 godina ili manje. Iznimno je rijedak kod djece mlađe od 6 godina. Najčešće se događa u dobi od 15 do 25 godina. Nakon toga je sve rjeđa pojava.

Dugo vremena ovaj se jeziv osjet pripisivao svačemu, od paranormalnih smetnji do neuroloških poremećaja. Međutim, posljednjih godina, kako se sve više znanstvenika počelo baviti tim fenomenom, proširile su se brojne teorije o fenomenu “déjà vu” koje sugeriraju da nije riječ samo o zastoju u memorijskom sustavu našeg mozga.

Izvještaj psihologinje s Colorado State University, Anne M. Cleary, objavljen u Current Directions in Psychological Science, časopisu Društva psihološke znanosti, opisuje otkrića o pojavi “déjà vu”, uključujući brojne sličnosti između nje i našeg shvaćanja ljudskog pamćenja prepoznavanjem.

Osim toga, postoji puno različitih fizičkih ili mentalnih znakova koji nas upozoravaju prije napada, a jedan od njih može biti “déjà vu”. Ako ste već imali napade, dobro obratite pozornost ako vam je sve oko vas u trenutku poznato, a sigurni ste da niste bili u takvoj situaciji.

Međutim, znanstvenici vjeruju da se isto može dogoditi i ako nemate neurološke probleme. Tvrde da se “déjà vu” događa u istom dijelu mozga koji je odgovoran i za napade. Također, neki stručnjaci smatraju da je “déjà vu” odgođen prijenos informacija između ušiju, očiju i drugih osjetila.

Također, zabilježeni su slučajevi pojave promnezije uzrokovane anksioznošću. “Déjà vu” u tom slučaju pogoršava stanje, ali stručnjaci kažu da je potrebno još mnogo studija da bi se utvrdila točna veza tih dviju pojava.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.