Unsplash

Fascinantno: OVIH 5 stvari SIGURNO NISTE ZNALI o svom tijelu!

Autor: Iva Hanzen

Imunološki sustav

Jeste li se ikad pitali zašto žene žive duže od muškaraca? Uzrok leži velikim dijelom i u tome što žene imaju jači imunološki sustav od muškaraca pa imaju i mnogo veće šanse da se izliječe od nekih bolesti. Prema istraživanjima, razlog je to što žene stareći proizvode više makrofaga i neutrofila, odnosno krvnih zrnaca od muškaraca, a ona su izuzetno bitna u obrani od bolesti.

Unsplash

Mišićna masa

Do 80. godine izgubimo oko 25 posto mišićne mase pa je i balans tijela lošiji, no s druge strane mišićnu masu možemo održavati tjelovježbom. Ako počnete trenirati na vrijeme čak i  dobi od 65 godina možete imati tijelo kao netko od 45 godina.

Trajanje života

Žene žive u prosjeku pet godina dulje od muškaraca.

Unsplash

Mozak

Kako starimo, tako se i veličina mozga smanjuje, a smanjuje se i naša sposobnost da pamtimo. Naime, neuroprijenosnici, odnosno kemijske tvari koje prenose signale među neuronima također se smanjuju brojčano pa zbog toga ne samo da sporije pamtimo, nego i slabije reagiramo. No, naš je mozak odlično dizajniran pa se prilagođava tim promjenama i rabi više svojih dijelova. Zato starije osobe mnogo bolje rješavaju životne probleme, nego one mlađe.

Unsplash

Srce

Između 18. i 70. godine snaga srca kod muškaraca opada i do 25 posto, a kod žena to nije zamijećeno u istraživanjima.

 

 

 

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.