Foto: Pexels

Evo zašto je važno grijati u ove hladne dane: Prijete opasni problemi

Autor: F.F

S dolaskom pada temperatura, neki od nas mogu se suočiti s važnom odlukom – trebamo li uključiti grijanje ili ga zadržati isključenim što je duže moguće? Prema istraživanju Currysa, dvije trećine Britanaca izražava zabrinutost zbog grijanja svojih domova ovog zimskog razdoblja, što je razumljivo s obzirom na dramatičan porast računa za energiju.

Međutim, osim financijskih razmatranja, postoji i opasnost od održavanja hladnog doma.
Ian Budd, klinički voditelj i farmaceut u Chemist4U, upozorava da život u hladnom domu može povećati ranjivost prema različitim bolestima i stanjima. Posebno su izloženi riziku odrasli stariji od 65 godina i djeca, posebno mlađa od pet godina, piše The Sun.

Foto: Unsplash

Valja paziti

Osim zdravstvenih problema, postoji i ekonomska strana – obolijevanje zbog hladnoće može rezultirati odsustvom s posla, gubitkom prihoda te teškoćama u plaćanju računa za grijanje. Preporuka NHS-a je održavati temperature prostorija u kojima provodite najviše vremena na 18°C ili više. Ako je hladnije, izloženi ste riziku od različitih zdravstvenih problema, uključujući porast krvnog tlaka, potencijalne srčane ili moždane udare, povećanu opasnost od hipotermije te pogoršanje astme.

Zaboravite na kuglice za bor: Ovo je novi trend koji će sve oduševiti

Osim fizičkog zdravlja, hladan dom može negativno utjecati i na mentalno zdravlje, udvostručujući rizik od ozbiljnog mentalnog stresa prema nedavnom istraživanju. Također, postoji povećani rizik od pogoršanja simptoma artritisa, s tijelom koje postaje osjetljivije na bol u hladnim uvjetima. U konačnici, održavanje toplih uvjeta u domu ne samo da pridonosi fizičkom zdravlju već i mentalnom blagostanju.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.