iStock

Evo kada treba piti toplu, a kada hladnu vodu da biste smršavjeli

Autor: ZG/Dnevno.hr

Najvažnije pravilo zdravog života jest minimalno osam čaša vode dnevno!

Ako trenirate ili pokušavate smršaviti, morate znati da sama prehrana neće dati rezultate bez pravilnog unosa vode, koja je u ovom slučaju i bitnija.

Da bi tijelo normalno funkcioniralo, za cirkulaciju, prokrvljenost i rad crijeva od iznimne je važnosti unos dovoljnih količina vode.

Ipak i ovdje treba praviti razliku. Možda ste čuli da postoji polemika oko toga je li bolje piti toplu ili hladnu vodu. Zapravo, za pravilno funkcioniranje organizma dobre su obje opcije, ali postoji pravilo kada se pije topla, a kada hladna.

Hladna voda

Ne postoji bolji način da se rashladite i osvježite nego hladnom vodom.

Treba je piti prije treninga jer potiče sagorijevanje kalorija.  Pijenje hladne vode pomaže u očuvanju tijela od pregrijavanja, poglavito dok vježbate ili tijekom vrućeg vremena. Nepotrebno povećanje telesne temperature može opteretiti vaše srce jer krvne žile imaju tendenciju širenja.




Konzumacija hladne vode da bi se snizila tjelesna temperatura također pomaže u suzbijanju dehidracije koja može nastati zbog prekomernog znojenja.

Hladna voda razbuđuje. Kada smo pospani imamo naviku popiti više kave nego što je neophodno, a to neće pomoći. Ako osjetite pospanost, popijte jednu do dvije čaše vode koje će vas odmah razbuditi.

Topla voda  




Dobar je izbor naročito ujutro nakon buđenja, jer potiče rad svih organa, metabolizam i probavu. Kada završite trening, najbolji način da nadoknadite izgubljenu tekućinu i povratite energiju jest konzumacijom upravo tople vode, koja će vas očistiti iznutra.

Topla voda sprječava starenje kože. Učinkovitija je za ispiranje nakupljenih toksina u telu od hladne vode. S oslobađanjem tijela od otpadnih proizvoda, koža može postati mekša i sjajnija. Također, potiče proizvodnju strukturnih proteina kolagena i elastina, što zateže kožu i zaglađuje bore.

Odlična je za rad crijeva. To je zato što pomaže u razbijanju hrane na manje čestice, dopuštajući im da prolaze glatko kroz gastrointestinalni trakt. Pijenje tople vode pomaže u suzbijanju zatvora, kao i drugih simptoma povezanih s njim, kao što su nadutost, višak plinova ili grčevi u želudcu.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.