Pinterest

ELIKSIR MLADOSTI: Nakon pilinga se istuširajte i namažite kožu ovim uljem! Oduševit će vas rezultati!

Autor: Zlatko Govedić

Lješnjaci se ubrajaju u hranu relativno bogatu kalorijama pa tako 100 g lješnjaka sadrži 628 kcal. Dobar je izvor dijetalnih vlakana. 100 g lješnjaka sadrži 10 g vlakana, što je 39 posto dnevno preporučene količine. Osim toga, na 100 g lješnjaka nalazimo do 15 g proteina, što je oko 30 posto dnevno preporučene količine za prosječnu osobu. Usto, lješnjaci su dobar izvor minerala – mangana, bakra, magnezija fosfora i željeza. Bogati su vitaminima E, B i folnom kiselinom.

Ulje lješnjaka pomaže kod: proširenih pora, akni, celulita, popucalih kapilara, proširenih vena, masne kože, crvenila kože i strija. Ima blago adstrigentno djelovanje pa se upravo zato rabi kod problematične kože. Ono koristi i za izradu krema, balzama i losiona. Vitamini B1, B6 i E daju mu stabilnu strukturu i pomažu kod upalnih promjena i iritirane kože. U organizmu djeluje kao vrlo snažan antioksidans te štiti od utjecaja slobodnih radikala. Vitamin E često se stoga naziva vitaminom mladosti i ljepote.

U ulju lješnika nalazi se koncentracija triterpenskih spojeva koji su pogodni za slabo prokrvljenu i masnu kožu sklonu aknama. Takođe pomažu i kod suve kože podložne crvenilu. Osim toga, u ulju se nalazi i sastav fitosterol, koji pomaže u regulisanju lučenja masnoće, te omekšava kožu. Ovaj se sastojak često koristi u tretmanima proširenih vena, popucalih kapilara, te kod celulita.

Zbog svih tih svojstava, ulje lješnjaka odlično je za regeneraciju kože i poticanje organizma na izlučivanje toksina.

Jedna od metoda jest suho četkanje kože, tj. piling. Potrebna vam je oštra četka s čekinjama ili gruba rukavica. Četkanje kože napravite prije tuširanja. Tako ćete poboljšati cirkulaciju, pokrenuti izbacivanje štetnih tvari iz tijela i poboljšati opće stanje kože. Nakon četkanja se istuširajte, a zatim na kožu nanesite ulje lješnjaka.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.