fbpx
Ilustracija/iStock

ELEKTRIČNA STIMULACIJA MOZGA: Nova nada za oboljele od brojnih psihičkih poremećaja!

Autor: Zlatko Govedić

U pilot-studiji na ljudima, istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Minnesoti i Opće bolnice Massachusetts pokazuju da je moguće poboljšati specifične funkcije ljudskog mozga povezane sa samokontrolom i mentalnom fleksibilnošću spajanjem umjetne inteligencije s ciljanom električnom stimulacijom mozga.

Studija je provedena na 12 pacijenata koji su bili podvrgnuti operaciji mozga zbog epilepsije. U postupku su postavljene stotine sićušnih elektroda u mozak kako bi se zabilježila njegova aktivnost i identificiralo odakle potiču napadaji.

Stručnjaci su identificirali regiju mozga – unutarnju moždanu čahuru – koja je poboljšala mentalnu funkciju pacijenata kada je stimulirana malim količinama električne energije. Taj je dio mozga odgovoran za kognitivnu kontrolu, proces prelaska s jednog misaonog obrasca ili ponašanja na drugi, što je narušeno kod većine mentalnih bolesti.

“Primjer može uključivati osobu s depresijom koja se jednostavno ne može izvući iz ‘zaglavljene’ negativne misli. Budući da je ona tako ključna za mentalnu bolest, pronalaženje načina da se ona poboljša može biti moćan novi način liječenja tih bolesti”, kaže psihijatar Alik Widge sa Sveučilišta u Minnesoti (Minneapolis, SAD).

Tim je razvio algoritme kako bi nakon stimulacije mogli pratiti sposobnosti kognitivne kontrole pacijenata, kako iz njihovih radnji, tako i izravno iz njihove moždane aktivnosti. Metoda kontrolora osiguravala je pojačane stimulacije kad god su pacijenti bili lošiji na laboratorijskom testu kognitivne kontrole.

Analogija s električnim biciklom

“Ovaj sustav može očitati moždanu aktivnost kada pacijent ima poteškoća i primijeniti malu električnu stimulaciju na mozak kako bi ga potaknuo da prebrodi tu poteškoću. Analogija koju često rabim jest električni bicikl. Kada netko vrti pedale, ali ima poteškoća, bicikl to osjeti i povećava. Napravili smo ekvivalent tome za ljudske mentalne funkcije”, dodaje Widge.

Studija je prva koja pokazuje da se specifična ljudska mentalna funkcija povezana s mentalnom bolešću može pouzdano poboljšati pomoću precizno ciljane električne stimulacije te da postoje specifični dijelovi strukture unutarnje čahure koji su posebno učinkoviti za kognitivno poboljšanje.

Neki od pacijenata imali su značajnu anksioznost uz epilepsiju. Kada su dobili stimulaciju koja poboljšava kognitivnu sposobnost, izvijestili su da im se anksioznost popravila jer su bili sposobniji odmaknuti svoje misli od svoje nevolje i usredotočiti se na ono što su željeli. Widge kaže da to sugerira da bi se nova metoda mogla rabiti za liječenje pacijenata s teškom anksioznošću, depresijom ili drugim poremećajima otpornim na lijekove.
“Ovo bi mogao biti potpuno novi pristup u liječenju mentalnih bolesti. Umjesto da pokušavamo potisnuti simptome, mogli bismo pacijentima dati alat koji im omogućuje da preuzmu kontrolu nad svojim umom. Mogli bismo ih vratiti na vozačko sjedalo i pustiti im da osjete novi osjećaj djelovanja”, rekao je Widge.

Istraživački tim se sada priprema za klinička ispitivanja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.