Foto: Pexels

Držanjem mlijeka u vratima hladnjaka riskirate svoje zdravlje

Autor: F.F

Očuvanje svježine hrane izuzetno je važno iz nekoliko razloga. Prvo, svježa hrana je sigurnija za konzumaciju jer smanjuje rizik od bolesti i trovanja hranom. Drugo, svježa hrana obično ima više hranjivih tvari i bolji okus i teksturu od starije hrane. Očuvanjem svježine hrane također se smanjuje otpad hrane, jer manje hrane postaje neprikladno za konzumaciju.

Stoga je važno pravilno skladištiti hranu kako bi se osiguralo da ostane što svježija što je duže moguće. Mnogi ljudi vjeruju da će pohranjivanjem hrane u hladnjak sačuvati njenu svježinu i trajnost. Često se pridržavaju ustaljenih navika, poput stavljanja voća i povrća u ladice, dok mliječne proizvode smještaju na vrata.

Međutim, način na koji organizirate hranu u hladnjaku može biti ključan. Ashley Iredale iz organizacije Choice, koja se bavi zaštitom potrošača, ističe važnost pravilnog slaganja hrane radi očuvanja kvalitete.

Foto: Pexels

Pazite na ovo

“Različite namirnice zahtijevaju različite temperature čuvanja, stoga je važno organizirati ih kako bi bilo lakše pristupiti i pratiti njihovu svježinu”, objašnjava Ashley, a prenosi The Guardian.

Današnji uređaji imaju znatno kraći rok trajanja nego prije: Postoji jedan veliki problem

Preporučuje se smrzavanje mesa i mesnih proizvoda u zamrzivaču, a ako ga nemate, treba ga staviti na najvišu policu hladnjaka, straga, gdje je najhladnije. Voće i povrće idealno je čuvati u posebnoj ladici na dnu hladnjaka. Iako je rajčicu poželjno držati na sobnoj temperaturi, u košari s voćem, jer se brzo kvari.




Većina ljudi drži mlijeko u vratima hladnjaka, no preporučuje se smještaj na police radi niže temperature, što produljuje svježinu. Ashley objašnjava kako u vratima hladnjaka nije dovoljno hladna temperatura, što može biti loše za svježinu mliječnih proizvoda.

Kad su u pitanju jaja, Ashley preporučuje čuvanje u originalnoj kutiji radi sigurnosti, svježine i jasnog označavanja roka trajanja. Pravilno pohranjena jaja mogu ostati svježa i do mjesec dana.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.