foto:pexels

DRUIDI SU OD NJEGA RADILI ČAROBNE ŠTAPIĆE: Malo tko zna za ovu čudotvornu blagodat lješnjaka!

Autor: T.Š.

Kelti su povezivali lješnjak s mudrosti i pjesničkom inspiracijom. Prema legendi, devet lijeski je raslo pored svetog jezera. Privučen magičnom jezeru, losos je pojeo plodove lješnjaka i tako postao Losos Mudrosti. Upecavši ga, jedan stari druid je naredio svom učeniku Fionnu mac Cumhaillu da skuha lososa, ali mu je rekao da ga ne smije okusiti. Slučajno opekavši prst sokom od kuhanja, Fionn je instinktivno stavio prst u usta i tako dobio svu lososvu mudrost – od tada je znao svu prošlost, sadašnjost i budućnost Irske, te je postao najpoznatiji heroj i vođa.

Druidi su vjerovali da energija lješnjaka podiže naš duh i tako nam omogućava odbacivanje starog i prihvaćanje novog. Lijeska i njeni plodovi su simbolizirali učenje i moć iscjeljivanja, te se smatralo da se iznenadna ispiracija, uvid ili intuicija događa pod čarobnim djelovanjem lješnjaka.

Od drva lješnjaka oduvijek su se radili razni štapovi – ritualni druidski štapovi, srednjovjekovni štapovi za borbu, pastirski štapovi ili uobičajeni štapovi za hodanje. Zanimljivo je da se  lijeska koristila za izradu čarobnih štapića, jer je navodno izvrstan vodič okultnih energija. Takvi štapići su se često koristili u borbi protiv crne magije. Osim toga, lijeska je najčešći materijal za izradu rašlji koje najradije koriste rašljari u potrazi za vodom, ali i za skrivenim blagom i raznim energijama Zemlje.

Proširene pore jako je neugodan problem, koji ne samo da nam smeta estetski već ih je jako teško ukloniti – većina će reći smanjiti da, ali riješiti ih se u potpunosti – nemoguće. Jednako je i sa strijama. Ima te li pak bolne i proširene vene ili popucale kapilare, svakako ćete posegnuti za nekim proizvodom s lješnjakom. Celulit, masna koža, sve to rješava ovo sjajno ulje.

Biljno ulje lješnjaka bogato je proteinima i nezasićenim masnim kiselinama, sadrži tiamin (vitamin B1), vitamin B6, kao i manje količine ostalih vitamina B, te vitamin E, a prvenstveno ga se preporuča u dermalnom korištenju zbog svojeg izuzetnog djelovanja na kožu: vrlo se brzo upija i ne ostavlja masan trag na koži, djeluje adstringentno i potiče cirkulaciju u koži. Iz tog razloga ulje lješnjaka je prvi izbor kod njege masne i mješovite kože.

Za masnu kožu s aknama

30ml biljno ulje lješnjak
6 kapi eterično ulje eukaliptus dives
6 kapi eterično ulje čajevca
6 kapi eterično ulje širokolisna lavanda




Recept za mješovitu kožu

30ml biljno ulje lješnjak
9 kapi eterično ulje ružmarina verbenona
9 kapi eterično ulje širokolisna lavanda

Primjena kod strija, ožiljaka i celulita




Kao i kod proširenih vena, biljno ulje lješnjaka je iz istih razloga djelotvorno kod tretiranja strija, ožiljaka i celulita: velika i brza upojnost pogoduje djelovanju eteričnih ulja, dok i samo ulje potiče cirkulaciju i regeneraciju stanica. Isto tako, sadržaj vitamina E ubrzava proces zacjeljivanja kože. Velika je i prednost što lješnjak ne ostavlja masan trag na koži, pa se mješavine mogu nanositi i neposredno prije odijevanja.

PRIMJENA: Na čisto lice  nanesite 1-2 kapi uljne mješavine i dobro umasirajte u kožu.

Tretiranje postojećih strija

20ml biljno ulje ploda divlje ruže
10ml biljno ulje lješnjak
14 kapi eterično ulje ružmarin verbenon
10 kapi eterično ulje smilja
10 kapi eterično ulje španjolske lavande

Oprez! Ova mješavina nije pogodna za trudnice i dojilje. Ukoliko dojite, koristite mješavinu za prevenciju strija.

Mješavina se treba nanositi dva puta na dan, u tankom sloju. Kod svih oblika strija, potrebno je vrlo uporno i redovito tretiranje zahvaćenog područja. Nemojte očekivati čuda – prvi rezultati se mogu pojaviti tek nakon šest mjeseci korištenja ovakve recepture. Rezultati se mogu ubrzati redovitim masažama.

Mješavina za tretman ožiljaka

20ml biljno ulje ploda divlje ruže
10ml biljno ulje lješnjaka
14 kapi eterično ulje ružmarina verbenona
10 kapi eterično ulje smilja
10 kapi eterično ulje ljekovite kadulje

Ova mješavina se može koristiti za ožiljke nastale nakon operativnih zahvata, zbog trauma ili oštećenja od sunca. Treba se nanositi dva puta na dan u tankom sloju. Kao i kod strija, prve rezultate očekujte nakon 6 mjeseci. Zbog udjela eteričnog ulja ljekovite kadulje, nije prigodno za korištenje na licu.

Mješavina za tretman ožiljaka od akni

20ml biljno ulje plod divlje ruže
10ml biljno ulje lješnjak
14 kapi eterično ulje ružmarin verbenon
10 kapi eterično ulje smilje

Ovakvu mješavinu možete koristiti samo lokalno tj. na dio lica zahvaćen ožiljcima od akni, ali i kao redovitu njegu lica.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.