Foto: Pexels

Dr Perišić istaknuo koju mast treba koristiti: ‘Ulje nisam taknuo 20 godina, a ovo pijem prije jela’

Autor: F.F

Često slušamo o tome kako je crveno meso nezdravo, a slična situacija je i s uljem. Mnogi stručnjaci upozoravaju na opasne posljedice koje ostavlja ova popularna namirnica na kojoj radimo većinu naših jela. S tim se slaže i liječnik Vojislav Perišić, koji upozorava na štetnost običnog ulja, ali pak ističe kako je crveno meso iznimno važno za normalnu funkciju tijela.

Profesor doktor Perišić je gostovao u Jutarnjem programu gdje je podijelio svoje savjete o utjecaju svinjske masti na zdravlje te namirnicama koje griju tijelo tijekom hladnih dana, prenosi Najžena. Naglasak je stavio na konzumaciju crvenog mesa, ističući važnost proteina za ubrzanje metabolizma i poboljšanje termogeneze.

Preporučio je konzumaciju kvalitetnog mesa, ističući kako češći unos mesnih obroka može ubrzati metabolizam za 15 posto te potaknuti toplinu u tijelu, posebno tijekom hladnih razdoblja.

Foto: Unsplash

Ističe važnost mesa

“Kada imamo češće mesne obroke, ubrzamo svoje tijelo za 15 posto. Odmah nam ubrza metabolizam. Kada je hladno, jedite meso, sad će se vegani naljutiti, ali meso je apsolutno obavezno, proteini sami dižu energetski metabolizam, odmah nam je toplije i svaka stanica radi, termogeneza je bolja”, rekao je.

Također je naglasio važnost konzumacije antioksidansa poput šipka, jagoda i malina, uz istovremeno korištenje svinjske masti umjesto ulja. Upozorio je na potencijalne negativne učinke ulja na zdravlje, navodeći da viši unos masti može dovesti do nakupljanja masnoća i povećanja razine CRP u organizmu.

“Ulje nisam dotaknuo dvadeset godina. Znate li što ono radi vašem krvnom tlaku? Uzimate više masnoće, imat ćete masne naslage, palmitinska kiselina stvara naslage u karotidnoj arteriji. Oni koji su malo teži odmah imaju viši CRP. Jedite žutu, a ne bijelu mast. Bitno je što stoka jede. Ako je lažna, bit će bijela kao snijeg. Prirodno hranjena goveda, koja jedu travu i unose beta-karoten, bit će žuta. U trgovinama, To je katastrofa, samo bijela mast, nemojte to kupovati. Samo na tržnici”, dodao je.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’
‘Osobno pijem rakiju’

Dr. Perišić je preporučio konzumaciju prirodno hranjenog mesa od stoke koja unosi beta-karoten, ističući važnost odabira mesa od životinja koje su stručnjak. Također je potaknuo konzumaciju voća, posebno jabuka koja sadrži kalorije i 15 vitamina, te je istaknuo važnost crnog vina i rakije od gospine trave za zdravlje organizma.

“Osobno pijem rakiju od gospine trave, ljekovite biljke za sluznicu, i to prije jela. Gospinom travom se mažu i rane, pa zamislite kakav dobar učinak ima na organizam. Crno vino, 300 mililitara zbog antioksidansa. I to je to”, zaključio je.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.