Shutterstock

Dosadni komarci nas bodu i prenose nam brojne bolesti! Napokon otkriveno što ih privlači

Autor: Zlatko Govedić

Istraživači sa Sveučilišta Rockefeller iz New Yorka proučavali su genetski modifcirane ženke komaraca kako bi otkrili koji im se neuroni aktiviraju kada osjete ukus krvi. Poznato je da se samo ženke komaraca hrane krvlju, i to u periodu parenja. Inače se i one, kao i većina kukaca, prije svega hrane nektarom biljaka.

Ipak, njihova ljubav prema krvi čini ih za ljude najsmrtonosnijim životinjama na planetu. Od bolesti koje komarci šire, prije svega malarije, groznice denga, Zika virusa i žute groznice, godišnje umire oko pola milijuna ljudi.

Istraživači su preusmjerili komarce s hranjenja nektarom na hranjenje krvlju s pomoć mkešavine četiri kemijska spoja koja treba da imitiraju ukus krvi. Ta mješavina sastoji se od glukoze, natrijueva klorida, natrijeva bikarbonata i adenozin trifosfata (ATP) – spoja koji stanicama daje energiju.

Ispostavilo se da se određena grupa neurona aktivira samo kada se kukac hrani krvlju, bez obzira na to je li riječ o pravoj krvi ili sintetičkoj mješavini.

Voditeljica istraživanja, Veronica Jové naglašava: “Teoretski, ako komarci ne bi mogli osjetiti krv, ne bi mogli ni prenositi bolesti”.

Leslie Vosshall, voditeljica laboratorija na Medicinskome institutu Howard Hughes na Sveučilišta Rockefeller, napominje da ovo istraživanje može dovesti znanstvenike do pronalaženja liekova koji će odbijati komarce tako što će utjecati na ukus krvi.

Ipak, dodala je kako je još nejasno kakvog je ukusa krv za komarce. Taj fenomen usporedila je s našom nemogućnošću da zamislimo kako šišmiši rabe zvučne valove da bi “vidjeli”.

“Tavko nešto naprosto ne postoji u ljudskom iskustvu”, zaključila je.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.