iStock

DORUČKOVATI ILI NE? Stručnjaci napokon imaju odgovor: Kriva odluka povećava rizik od infarkta!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Posljednjih godina došlo je do velikih razmimoilaženja nutricionista i liječnika, među kojima je mnogo onih koji doručak smatraju precijenjenim i ujedno obrokom koji i nije toliko bitan za ljudski organizam i njegovo svakodnevno funkcioniranje.

Dok jedni smatraju da preskakanje doručka neće naštetiti vašem zdravlju, liječnici s američkog Sveučilišta u Iowi tvrde kako bi ova navika mogla biti fatalna za ljudski organizam. Tijekom samo nekoliko mjeseci mogla bi izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Tijekom istraživanja koje je provođeno tijekom 20 godina na uzroku od oko 7 tisuća ispitanika u SAD-u, došlo se do rezultata da osobe koje nikada ne doručkuju imaju 87 posto veći rizik od srčanog udara od onih koji to rade redovno. Osim tih rezultata, stručnjaci su utvrdili da kada je riječ o riziku od moždanog udara, on također raste kod osoba koje uvijek preskaču doručak.

Došli su do zaključka da takve osobe imaju tri puta veću mogućnost da dožive fatalni moždani udar u odnosu na one koji jedu u jutarnjim satima.

Znanstvenici iz Iowe istaknuli su da je riječ o više različitih uzroka, a jedan od njih leži u tome da preskakanjem doručka riskirate pojačan osjećaj gladi tijekom cijeloga dana zbog čega u popodnevnim satima može doći do prejedanja, što će izazvati pravu pometnju u vašem organizmu.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.