Doručak može biti najzabavniji obrok koji nitko ne želi preskočiti

Autor: P.R.

Zbog nedostatka vremena ili jednostavno jer nije usvojen kao navika, obrok koji nas priprema i daje potrebnu energiju za uspješan i ugodan dan, u većini kućanstava je zapostavljen. Evo nekoliko prijedloga kako ga učiniti zabavnim.

Svi smo čuli da je doručak najvažniji obrok u danu, međutim, jednako je poznato da je to obrok koji se najčešće preskače. Zbog nedostatka vremena ili jednostavno jer nije usvojen kao navika, obrok koji nas priprema i daje potrebnu energiju za uspješno nošenje s obvezama, u većini kućanstava je zapostavljen. Ako je i vaše kućanstvo lišeno te zdrave navike, evo nekoliko motivirajućih natuknica za njegovo uvođenje. Za one probirljive, s kroničnim nedostatkom vremena ili zaboravljive, naveli smo deset savjeta koji će sigurno upaliti. Preporučuje ih portal iVillalge.

1. Stavite doručak u sendvič

Onima koji zaziru od jutarnjeg sjedanja za stol i zapravo nemaju dovoljno vremena da se pozabave sastojcima na tanjuru, može se doskočiti jednostavnim ‘tehničkim’ rješenjem. Primjerice, od posloženog omleta i tosta te drugih dodataka na tanjuru lako se može napraviti sendvič. Između dvije kriške tosta, osim jaja možete staviti sir i dodati rajčicu ili kakvo drugo povrće.

2. Zarolajte doručak u burrito

Ukusni i drugačiji doručak koji ne zahtijeva pretjerano kulinarsko umijeće ili uopće uključivanje štednjaka, servira se u burritu. Jaja možete pripremiti i u mikrovalnoj pećnici tako što ćete umućeno jaje u maloj šalici pomiješati s jednom žlicom vode i kuhati 1 minutu. Uz jaja, ukusni sastojci burrita mogu biti i slanina, šunka, sjeckana rajčica ili avokado.

3. Vikendom zaigrajte lotto doručak

Pretvorite doručak vikendom u posebnu i zabavnu aktivnost tako što ćete u šešir staviti papiriće s različitim izborima i ponuditi ukućanima da izvuku po jedan. Upisati možete što god vam padne napamet, poput palačinki, maštovitog sendviča ili čak pizze.




4. Dopustite djeci da se igraju sa svojim doručkom

Mame u Velikoj Britaniji znaju kako zabaviti svoju djecu za doručkom. Rado im pripremaju ‘jaja i vojnike’, odnosno meko kuha jaja s tostom izrezanim na prutiće koja se potom umaču u žumanjce. Sigurno ne bi imale ništa protiv da zabavan doručak i ostale mame serviraju svojoj djeci.

5. Pojednostavnite odabir hrane




Kao što se večer prije školskog dana s djetetom može dogovoriti što želi odjenuti toga dana, jednako se može i razgovarati o njegovim preferencijama za doručak. Može se ponuditi izbor između voća i žitarica ili jaja i tosta. U svakom slučaju, metoda može pomoći da jutro prođe bez većih uzbuđenja i neplaniranih kašnjenja.

6. Odaberite zdrave sastojke na pametan način

Odlučite se za vrlo zdrav i hranjiv doručak uvođenjem peciva od brašna od cjelovitih žitarica, odnosno integralnog ili graham brašna. Jedan od prijedloga su slatke rolice u koje ćete umjesto šećera staviti med i dodati ukusne orašaste plodove, a sve skupa završiti s preljevom od jogurta. Ukućani koji ne vole ‘zdrave’ namirnice’ neće nikad posumnjati što jedu, a na dodatnu energiju i poletnost sigurno se neće žaliti.

7. Poslužite večeru umjesto doručka

Ponekad se u večernjim satima najbolje odlučiti za lagan obrok koji više nalikuje doručku nego večeri. Zašto ne bi obrnuli situaciju? Interes za doručak može se lako podignuti ako se u servira bogat sendvič s topljenim sirom, komad hladne pizze ili neki drugi ukusni konkretni zalogaj, uostalom, dječji metabolizam je prilično aktivan, a njihova znatiželja i usvajanje novih stvari nepresušna.

8. Veseli voćni fondue

Ako ste odlučili objaviti rat ugljikohidratima i pripaziti na liniju, kao idealan doručak nameće se voćni fondue. Jednostavno, nekoliko vrsta voća narežite na komadiće te pripremite zdjelu s jogurtom i medom. Na štapiće nabodite komade voća i zabavljajte se prilikom svakog umakanja u umak. Osim doručka, ova zdrava poslastica može poslužiti i kao međuobrok.

9. Voće u ukusnom i zdravom napitku

Umjesto ugljikohidrata koji su najčešće na jelovniku za doručak ponekad pripremite i ukusni napitak od voća koje zaista malo tko ne voli. Kao podlogu možete upotrijebiti smrznute banane ili bilo koje drugo omiljeno voće koje ćete izmiksati s mlijekom. Za bolju teksturu možete upotrijebiti i kockice leda, a kao pojačivače okusa vaniliju, med ili cimet.

10. Započnite s čašom mlijeka

Mlijeko sadrži proteine i kalcij koji su posebno važni djeci u razvoju. Uz palačinke, tost i druge namirnice s ugljikohidratima potrudite se poslužiti i čašu mlijeka. Kako bi dodatak doručku pretvorili u poslasticu, mlijeku dodajte malo vanilije ili meda.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.