Pixabay

DONOSIMO RAZLOG VIŠE DA SVE NA NJIH ZAMIRIŠE: Kesteni su ne samo ukusni već su i zdravi!

Autor: Dnevno.hr

Ovo je doba godine posvećeno upravo ovoj preukusnoj namirnici koja ne samo da je omiljeni zalogaj većini ljudi već je i jako koristna za zdravlje. Od bronih aduta koje kesteni nude, izdvojili smo neke:

Kesteni ne sadrže gluten. Zbog toga su jako korisni za osobe koje pate od celijakije ili smatraju da im gluten pravi probleme pa u njima mogu bezbrižno uživati, a kesteni su i čest sastojak bezglutenskih proizvoda.

Oni sadrže vitamin C i to u 100 g pečenih kestena možemo pronaći čak 26 mg vitamina C što je vrlo zanimljivo.

Kesteni također održavaju stabilnu razinu energije te je istina da su kesteni bogati ugljikohidratima, no tu se radi se o složenim ugljikohidratima koji se sporije razgrađuju od onih jednostavnih i puno su zdraviji za naš ogranizam od ostalih ugljikohidrata. Osim toga 100 g kestena sadrži i 5 g prehrambenih vlakana, a ona podižu razinu glukoze no ne prebrzo kao što to čine neke ostale namirnice.
Oni su neprijatelji kolesterolu te su prijatelji osobama koje se bore sa njime, i to zbog udjela vlakna. Dobar su izvor folata pa možemo reći da 100g pečenih kestena sadrži čak 70 mg folata koji je jako dobar za imunitet.

Zato skokni odmah po svoju dnevnu dozu kestena, dok su još topli!

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.