pixabay

Domaće kozje mlijeko – prohukati ili ne? Stručnjaci donijeli jasan odgovor!

Autor: Tea Šojat

Kozje mlijeko se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 koji su važni za jačanje živčanog sustava, a obiluje i mineralima (kalcij, fosfor, cink, selen) koji igraju važnu ulogu za čvrstoću kostiju i održavanje imuniteta.

Koristimo ga kao lijek za bronhitis, srčane bolesti, suzbijanje alergija, jačanje pluća i dišnog sustava, te bolesti žuči i žučnih kamenaca. Ima nisku razinu alergena te je vrlo lako probavljivo.

Na društvenim mrežama povela se rasprava oko toga treba lii zašto kozj mlijeko prokuhati prije konzumacije. Iako većina stanovnika iz Hrvatke u navedenoj grupi navodi kako konzumiraju sivoro kozje mlijeko, pritom naglašavajući kako je sve stvar higijene, rijeki su bili oni koji su znali točan odgovor. Prokuhati kozje mlijeko – da ili ne?

Činjenica jest da je mlijeko najkorisnije ako se pije sirovo, te da tako sadrži sve vitamine, minerale, enzime i ostale lako razgradive komponente.

Međutim, smatra se da je sirovo kozje mlijeko najbolje piti sirovo samo prvi i eventualno drugi dan nakon mužnje koza. Svaki sljedeći dan bi ga trebalo prokuhati.

Mliječna industrija, koja proizvodi kozje mlijeko za šire tržište, koristi tehnike sterilizacije pomoću ultra visokog tlaka pri nižim temperaturama, kako se vrijedni sastojci kozjeg mlijeka ne bi razgradili, a kako bi mlijeko ipak ostalo sterilno.

Nadalje, preporučuje se kozje mlijeko razrijediti s vodom ako se daje maloj djeci, ali i oko toga su dosta podijeljena mišljenja.




Ono čega se konzumenti kozjeg mlijeka najviše boje je slučaj kakvom smo nažalost svjedočili prije tri godine kada je otkvireno kako su vremešni supružnici s koprivničkog područja dobili težak oblik krpeljnog meningitisa, od čega je muškarac preminuo, i to pijući kozje mlijeko zaraženo krpeljnim virusom.

”Ovakvi slučajevi iznimno su rijetki, no ipak postoje, a to se dogodilo prije par godina kada smo hospitalizirali dvoje ljudi. Jedina poveznica istodobnog oboljenja, kad smo eliminirali mogućnost ugriza krpelja, bila je to što su oboje pili termički neobrađeno kozje mlijeko”, potvrdila je tada za Slobodnu Dalmaciju dr. Vesna Mađarić, voditeljica Odjela za infektologiju i pulmologiju koprivničke Opće bolnice.

Kozu koja je vjerojatno pasla negdje u prirodi ugrizao je zaraženi krpelj, a preko krvotoka kojim se proširio virus je ušao u mlijeko. Ovakve situacije mogu se dogoditi i s kravljim mlijekom, no to je mnogo rjeđe jer se krave uglavnom drže u zatvorenom prostoru. Odnosno, ne pasu slobodno blizu šuma.




”Važno je naglasiti da se virus prenosi samo preko sirovog neprekuhanog mlijeka, a već nakon nekoliko minuta termičke obrade virus se uništava. No, meningoencefalitis je opasna bolest koju ne treba shvatiti olako jer se u težim slučajevima može pojaviti trajna oduzetost dijelova tijela. Specifičnog lijeka za upalu mozga i moždane ovojnice nema, ona se liječi simptomatski, a preventivno cijepljenje pruža gotovo stopostotnu zaštitu ”, kazao je tada dr. Darko Radiček s epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo..

Sezona ugriza krpelja i s njim povezana oboljenja od virusnog krpeljnog meningoencefalitisa i bakterijske borelioze ni ove godine nije obišla Podravinu. Potvrđen je prvi slučaj virusne upale mozga zbog ugriza krpelja, a za drugi još se čeka službena potvrda iz mjerodavnog laboratorija.

Bakterijska krpeljna bolest borelioza u većini slučajeva se uspješno liječe antibioticima, za razliku od virsnog meningitisa kod kojeg se saniraju samo simptomi. Kako odlasci u prirodu postaju sve masovniji, tako će i ugriza krpelja biti sve više.

U grupi u kojoj je povedena rasprava oko prokuhavaja kozjeg mlijeka nije bilo onih, osim pojave alergije i to u ranijoj dobi, koji su kozjim mlijekom bili zaraženi, iako godinama mlijeko konzumiraju potpuno svježe ili tek ohlađeno u frižideru, ipak je potrebno zbog opasnosti od zaraze držiti se uputa stručnjaka i prije konzumacije termički obraditi kozje mlijeko.

NISTE JOŠ PROBALI? Evo zašto trebate pojesti bananu prije spavanja!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.