Foto: Pixabay

DOBRO PROVJERITE JAJA PRIJE KONZUMACIJE! Ako primjećujete ovu promjenu bacite ih! Mogu naštetiti vašem zdravlju

Autor: I.M.

Jaja su ukusna i zdrava namirnica koja obiluje proteinima, međutim, stručnjaci upozoravaju kako jaja ponekad ipak mogu biti opasna radi bakterije koja može uzrokovati zdravstvene tegobe. Naime,  dio stručnjaka drži da su jaja dobar oblik prevencije od razvoja bolesti pošto jačaju imunosni sustav koji se bori protiv virusa i infekcija.

Jedna od zabluda o jajima navodno jest i ona da njihova svakodnevna konzumacija nije zdrava. S konzumacijom jaja treba biti umjeren, ali također treba imati u vidu i to da ona predstavljaju najčišći oblik proteina-bjelanjak, koji je koristan i za mršavljenje.

Za normalnu razinu kolestertola ne biste smjeli prekoračiti količinu od dva jaja dnevno, a opasnost od kolesterola krije se u žumanjku. Jaje sadrži oko 212 mg dobrog kolesterola koji je koristan kod regulacije razine onog lošeg, a uz to žumanjak obiluje luteinom i zeaksantinom, aksionksidansima koji umanjuju rizik od makularne degeneracije. Iako su jaja korisna namirnica kod njihove konzumacije treba voditi računa o roku trajanja.

Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede SAD-a uputilo savjet o tome kako se zaštititi i provjeriti je li jaje ispravno za konzumaciju. Ako je bjelanjak poprimio nijansu ružičaste boje, potrebno je jaje baciti. Promjena u boji sugerira da se radi o pokvarenoj namirnici te ukazuje na moguće prisutstvo bakterije Pseudomonas koja je nerijetko odgovorna za kvarenje jaja, ali i za trovanje hranom.

Uz boju, potrebno je obratiti pažnju i na miris bjelanjka, a ona jaja koja nisu uobičajenog mirisa ne bi trebalo konzumirati.

Autor:I.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.