Pexels

DOBRA VIJEST: Pesticidi se lako skidaju s voća i povrća uz par sastojaka koje ima svaka kuhinja

Autor: Dnevno

Većina voća i povrća koje se može kupiti u trgovinama je tretirano pesticidima, a isti tretman prolazi i dio voća sa tržnica. Takva hrana nije sigurna za trenutnu konzumaciju, već s preporuča dobro ju oprati. Ukoliko je moguće, najbolje je konzumirati organski proizvedenu hranu, iako ni ona nije uvijek kakvom se reklamira.

Švedski znanstvenici dokazali su da se insekticidi, fungicidi i regulatori rasta pEbiljaka mogu nakupiti u tijelima djece i odraslih. Ipak, detoksikacija je moguća nakon samo dva tjedna nekonzumiranja takve hrane.

Dobra vijest je da ne trebate prijeći na skupu organsku hranu da biste se hranili zdravije. Dovoljno je znati koje voće kako očistiti.

Najviše se tretira ovo voće i povrće, i to ovim redosljedom.

1. Jagode

2. Jabuke

3. Nektarine

4. Breskve

5.Celer

6. Grožđe

7. Trešnje

8. Spanać

9. Paradajz

10. Čeri paradajz

11. Krastavac

12. Paprika babura

Testiranje pojedinih jagoda pokazalo je da su prskane sa čak 17 različitih vrsta pesticida, dok se grožđe i paprike prska s 15 vrsta pesticida.

Da bi se smanjio rizik od raka i drugih bolesti, hrana se može očistiti na nekoliko načina.

Najčešće i najbrže je pranje hladnom vodom. Istraživanja su pokazala da se od 70 do 80% pesticida može oprati sa voća i povrća samo hladnom vodom. Bitno je da dobro trljate voće i povrće rukama ispod mlaza vode 30 sekundi. Također, treba obratiti pažnju na pukotine i peteljke jer se tu najčešće zadržavaju pesticidi.

Za isto je dobra i slana voda. U 4 šalice tople vode otopite 2 žlice soli i potopite voće ili povrće pa pustite da odstoji 30 do 60 minuta. Poslije toga operite voće i povrće ispod mlaza hladne vode. Ovakva voda može oštetiti jagode pa se ne preporučuje da ih perete u njemu.

Kombinacija octa i vode također čini čuda. Pomiješajte ih u omjeru 2:1 pa potopite voće i povrće i pustite da odstoji pola sata do sat vremena. Nakon toga operite voće i povrće pod mlazom hladne vode. Osim što ćete ga oprati od pesticida, voće i povrće će duže trajati nakon ovog pranja.

Još jedan savjet je da pripravite domaći sprej od vode, octa i limunovog soka. Time poprskajte voće i povrće, sačekajte 30 sekudni, pa ga operite ispod mlaza hladne vode. Ovo je odličan način ako ste u žurbi i ne možete čekati duže.

Ipak, jedan od boljih načina uklanjanja pesticida sa voća i povrća je skidanje kore. Salati, paprikama i jabukama morate otkinuti dijelove oko peteljki jer se tu nalazi najviše pesticida i bakterija.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.