Djeca začeta početkom godine podložnija su alergijama

Autor: hina

Prvo tromjesečje razvoja ovih beba u uterusu završava usred proljetne sezone koju karakterizira cvjetanje biljaka i pojava velike koncentracije polena.

Djeca začeta početkom godine, čije prvo tromjesečje razvoja u uterusu završava usred proljetne sezone koju karakterizira cvjetanje biljaka i pojava velike koncentracije polena, podložnija su od ostale djece alergijama na hranu, ustanovili su finski znanstvenici s Instituta za zdravstvene znanosti pri Sveučilištu Oulu.

Istraživanje su proveli na 6.000 djece rođene između 1. travnja 2001. i 31. ožujka 2006., stanovnika jugoistočne Finske. Objasnili su kako su djeca čiji fetalni razvoj završava u travnju ili svibnju tri puta podložnija riziku od alergija na mlijeko i jaja od one djece koja taj dio fetalnog razvoja završe u studenome ili prosincu.

Od 6.000 djece, koja su sudjelovala u istraživanju 961-no je podvrgnuto testovima na prehrambene alergene. Mogućnost pozitivne reakcije na testiranja osobito je povećana u prvoj godini života.

Rezultati istraživanja, što ih je vodila dr. Kaisa Pyrhoenen, objavljeni su u stručnome britanskom časopisu Journal of epidemiology and community health.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.