fbpx
Ilustracija/Pixabay

DIJETA KOJA ČUVA SRCE: Ovaj klasičan pristup prehrani uklanja najveću opasnost za zdravlje, a da to ni ne osjetite!

Autor: Zlatko Govedić

Klasična dijeta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) jest nutricionistički uravnotežen plan prehrane koji uključuje cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće, nemasno meso, perad, ribu te nekoliko dnevnih obroka niskomasnih mliječnih proizvoda. Nekoliko puta tjedno preporučuje se manja količina orašastih plodova i sjemenki.

U manjim količinama možete jesti crveno meso, slatkiše i masnoće, ali DASH je vrlo restriktivan na unosu zasićenih masti, kolesterola i ukupnih masti. Kako bi se zadovoljile potrebe za energijom i hranjivim tvarima važno je pravilno rasporediti hranu iz različitih skupina u skladu s određenim ukupnim dnevnim energijskim unosom.

Švedski su istraživači 2009. proveli veliko istraživanje na 36.000 žena i pokazali da žene, koje se strogo pridržavaju dijete DASH, imaju 37% manji rizik od srčanog udara u usporedbi sa ženama koje se slabo pridržavaju te dijete.


Dijeta DASH razvijena je u istraživanju pod pokroviteljstvom Nacionalnog instituta za zdravstvo, a preporučuje ju i Američka udruga za srce. Većina dijeta zapravo se odnose i na pravilan stil i način života. Kod svake od tih vrsta prehrane uz preporuku povećanog unosa povrća, voća, kvalitetnih žitarica, mahunarki i ribe ima mjesta za dobro i kvalitetno meso, mliječne proizvode, složene ugljikohidrate, orašaste plodove, mirisne začine i sve ono što hranu čini dobrom i sigurnom.

Najveći naglasak ove dijete jest značajno smanjenje soli. Jelo treba začiniti začinima, a ne solju. Istraživanja pokazuju da pridržavanje prehrambenih navika koje su po načelima DASH-a pomaže u snižavanju krvnog tlaka, za što je ta dijeta i bila osmišljena. Nutricionistički uravnotežen plan uključuje voće i povrće i nekoliko dnevnih obroka niskomasnih mliječnih proizvoda.

Budući da glavninu soli dnevno unosimo hranom, jako je bitno da biramo kvalitetnije proizvode po sastavu s manjim udjelom soli (iznimno je važno čitati deklaracije). Uz ovakve proizvode dobro je kombinirati hranu koja je izvor vlakana, kalija, kalcija i magnezija, a to je upravo povrće i voće. Unos voća i povrća može smanjiti rizik za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti, iako točan mehanizam njihovog djelovanja i dalje ostaje nejasan.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.