Ilustracija/Pixabay

DEFORMACIJA LICA: Stručnjaci upozoravaju da ne pretjerujete sa žvakaćim gumama! Može doći do problema s čeljusti

Autor: Zlatko Govedić

Stručnjaci tvrde da pretjerano žvakanje žvakaćih guma uzrokuje grčenje mišića čeljusti.

Žvakanje žvakaće gume može izazvati simptome temporomandibularnog poremećaja, koji uključuju bol u čeljusti povezan s mišićima za žvakanje i zglobovima koji povezuju donju čeljust s lubanjom.

Pretjerana upotreba bilo koje skupine mišića i bilo kojeg zgloba može izazvati bolove i probleme. Mišići čeljusti, glave i vrata znaju se zgrčiti pa s vremenom mogu izazvati glavobolju te bolove u ušima i zubima.

Žvakaće gume ne bi trebalo žvakati samo na jednoj strani čeljusti i ne više od 20 minuta jer se tako može uzrokovati deformacija mišića. Stoga se preporučuje ravnomjerno žvakanje, cijelom čeljusti.

Međutim, kod umjerenog konzumiranja tog proizvoda ne mogu se izazvati neka trajna oštećenja.

Stručnjaci kažu kako probleme s čeljusti, zbog njenog oblika, imaju najviše djevojke i žene srednje dobi.

Stomatolozi upozoravaju na šećer koji se nalazi u žvakaćim gumama jer on uzrokuje karijes. Stoga se preporučuju žvakaće gume bez šećera.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.