Dajte si oduška: Ove MASNOĆE slobodno jedite, ne debljaju!

Autor: T. Pšenko

To ulje daje energiju, srednje lančane trigliceride koji se lakše probavljaju od drugih masnoća zasićenog tipa.

Unos masti u tijelo je iznimno važan, no valja imati na umu da su neke masnoće štetne. S druge strane, neke su masnoće zdrave ili barem ne utječu na debljanje.

Prehrambeni su stručnjaci preporučili koje masnoće slobodno možete konzumirati čak i ako ste na dijeti jer ne debljaju:

Omega-3 masne kiseline

Ova je masnoća pozitivna za zdravlje srca, a s obzirom na to da ih tijelo ne može sintetizirati, neće se odraziti na vaš struk ili trbuh. Najbolji izvor ove masnoće je riba (sardine, pastrve, skuše, tuna, losos), ali i soja, sjemenke lana, orasi i pšenica.

Laneno ulje

Ovo je ulje izvor omega-3, omega-6 i omega-9 esencijalnih masnih kiselina. Ublažava žgaravicu koja se nerijetko povezuje s debljanjem. Njegov je okus blag pa izvrsno odgovara povrću.

Konopljino ulje




U njemu se nalazi savršen omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina i mnogo vitamina E koji je sjajan antioksidans. Štiti srce i krvne žile, olakšava predmenstrualne tegobe i sprječava osteoporozu.

Maslinovo ulje

Ovo je ulje na dobrom glasu, s razlogom. Jedete li učestalo maslinovo ulje, ne strahujte od srčanih bolesti, raka, depresije.




Sojino ulje

U tom je ulju triput više poželjnih nezasićenih masti od običnog ulja. Izvrsno je za kuhanje.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje daje energiju, srednje lančane trigliceride koji se lakše probavljaju od drugih masnoća zasićenog tipa. 

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.