fbpx
pixabay

ČVRSTI ILI TEKUĆI SAPUN? Koji je zdraviji i na što treba pripaziti prilikom kupnje

Autor: Dnevno.hr

U vrijeme epidemije pranje ruku postalo je prioritet i jedan od najvažnijih načina za sprječavanje širenja infekcije. Neovisno koristimo li sapun u čvrstom ili tekućem obliku, na jedan detalj bi ipak trebalo pripaziti.

Kada je stvar o čišćenju kože, možete biti mirni jer dokle god sapun sadrži osnovne sastojke koji garantiraju čistoću i dezinfekciju – nije bitno u kojem je obliku.

“Svaki sapun podjednako je učinkovit u uklanjanju patogena i prljavštine”, rekla je za dr. Rachel Barnes iz Minnesote.


Kada je riječ o zdravlju kože, uglavnom se preporučuje tekući sapun jer sprječava isušivanja i pucanja kože ruku. Naime čvrsti sapun obično ima visoku pH vrijednost što može potaknuti isušivanje i pucanje kože. Naravno, postoje i čvrsti sapuni koji uz pomoć dodataka poput ulja, vlaže kožu i održavaju njenu hidrataciju.

Higijenski ispravnija opcija

Ipak, najveća prednost tekućeg sapuna definitivno je to što je higijenski ispravnija opcija od onog čvrstog oblika. Budući da uglavnom dolaze u bočicama i na pumpice, on onemogućava širenje virusa, jer se ne dodiruje njegova površina. Na čvrstom sapunu mogu se nalaziti virusi koji se potom lako prenose s osobe na osobu. Osim ako ste kod kuće, preporučuje se da izbjegavate sapun čvrstog oblika. Radije se poslužite vlažnim maramicama ako ih imate pri ruci.

Ipak, čvrsti sapun češće sadrži manje štetnih kemikalija od onog koji je u tekućem obliku. Kako biste uspjeli sačuvati vlažnost kože, sastojci koje sapun treba  sadržavati su glicerin i ulja poput lavandinog, ružinog, limunovog i sl. Sastojci koji se trebaju izbjegavati su triklosan i parabeni.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.