Cink održava imunosni sustav

Autor: hina

Jednom kad je cink u stanici on zaustavlja aktivnosti proteina NF-kB i time usporava imunosni odgovor te ograničava opseg upale, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Cell Reports.

Američki znanstvenici otkrili su način na koji cink pomaže imunosnom sustavu da se bori protiv infekcije, odnosno spriječava da se imunosni sustav otme kontroli što se događa kad se razvije sepsa, prenosi BBC.

Znanstvenici kažu da bi otkriće moglo objasniti i zašto uzimanje nadomjestaka cinka na početku prehlade može ublažiti težinu simptoma.

Iako je istraživanje osvijetlilo važnost cinka za imunosni sustav, još nije potpuno jasno kako zapravo pomaže u borbi protiv infekcije.


Nakon ranijih istraživanja na miševima znanstvenici sa sveučilišta u Ohiu pokazali su da manjak cinka može voditi u teške upale. Daljnjim istraživanjima na ljudskim stanicama i životinjama otkrili su da protein poznat kao NF-kB 'uvlači' cink u imunosne stanice koje odgovaraju najbrže na infekcije.

Jednom kad je cink u stanici on zaustavlja aktivnosti proteina NF-kB i time usporava imunosni odgovor te ograničava opseg upale, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Cell Reports.

Voditelj istraživanja Daren Knoell kaže da imunosni sustav mora raditi pod vrlo strogom ravnotežom i da je ovo "klasični primjer gdje više nije uvijek i bolje".

'Želimo snažni protuupalni odgovor koji je dio našeg prirodnog programa za obranu od uzročnika'.

'No, ako nije pod kontrolom i ako je presnažna upala, onda (imunosni sustav) ne napada samo uzročnike nego može uzrokovati i kolateralnu štetu'.

Dodao je da je otkriće smanjilo praznine u razumijevanju uloge koju cink ima u borbi protiv infekcije no da je ipak prerano zaključiti da je cink odgovor u liječenju sepse.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.