Ilustracija/iStock

Četiri saveznika u borbi s visokim tlakom: Smanjite mogućnost pojave opasnih komplikacija!

Autor: Zlatko Govedić

Visoki krvni tlak (hipertenzija) je, općenito govoreći, stanje bez simptoma pri kojem nenormalno visoki tlak u arterijama povećava rizik nastanka problema kao što su moždani udar, aneurizma, zatajenje srca, srčani udar i oštećenje bubrega.

U narodnoj se medicini četiri namirnice naročito cijene za snižavanje visokog krvnog tlaka.

Ponajprije, to je češnjak. Alicin, organski sumporov spoj u češnjaku snižava krvni tlak, ponekad i kod osoba s težim oblicima hipertenzije. Osim toga, koristan je za cjelokupan krvožilni sustav jer štiti žile od oksidativnih i upalnih procesa.

Cijeni se i luk jer ima veoma slična ljekovita svojstva kao i češnjak. I on ima alicina, ali i jedan biljni hormon sličan inzulinu, zbog čega je dobar odabir za dijabetičare jer u blažim oblicima bolesti može utjecati na regulaciju šećera u krvi.

Sok rajčice još je jedan odličan prirodni lijek za visoki tlak. Osim što snižava tlak, smanjuje mogućnost nastanak tromboze tako što smanjuje mogućnost sljepljivanja trombocita. Treba piti čist sok rajčice, bez imalo soli.

Glogov je čaj također dobar izbor za snižavanje tlaka. No on isto tako može pomoći i kod niskog tlaka. Već smo pisali da se glog tradicionalno ubraja u najljekovitije biljke kada je riječ o srčanim problemima.

Ako pijete lijekove za tlak, nastavite ih piti. Ove upute nisu lijek, nego pomoć koja nekome može olakšati tegobe, dok nekome ne mora.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.