iStock

Četiri razloga zašto odmah morate prestati piti kavu na prazan želudac!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Iako stručnjaci već godinama upozoravaju da je doručak najvažniji obrok dana te da kavu ne treba piti prije njega, mnogi od nas ne mogu ni zamisliti da dan počnu, a da prvo ne popiju kavu. Evo zašto to nije dobra navika.

Povećava se razina želučane kiseline

Kada popijemo kavu na prazan želudac, povećava se razina klorovodične kiseline u probavnom sustavu, a to je naročito loše kod ljudi koji boluju od gastritisa, pa već imaju višak te kiseline. I kod ostalih ljudi, ta navika uvećava rizik od nastanka čira, gastritisa, iritabilnog kolona i refluksa.

Povećava se rizik za pojavu tumora

Nakon unošenja kave na prazan želudac, otežava se apsorpcija proteina pa se javljaju nadutost, iritacija, i upala crijeva, što na duže staze znatno povećava rizik od pojave raka debelog crijeva.

Povećava se opasnost od tjeskobe

Kava sama po sebi djeluje na pojačano lučenje kortizola, hormona stresa, a ta pojava još je snažnija ako se kava pije na prazan želudac. Lupanje srca, kratki i plitki udisaji, stres u tijelu i anksioznost česti su pratioci jutarnje kave prije doručka.
Povećava se opasnost od depresije

Kofein umanjuje proizvodnju serotonina, hormona sreće, a nedostatak tog hormona glavni je uzrok depresije. Kada popijemo kavu na prazan želudac tijekom dana, lučenje serotonina postaje uvjetovano izvanjskim čimbenicima, a ne radom mozga, kao što bi trebalo.
Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.