Ilustracija/iStock

Četiri namirnice protiv peruti: Budite uporni i riješit ćete se problema koji pogađa mnoge ljude

Autor: Zlatko Govedić

Perut (prhut) je stanje kože koje najčešće pogađa vlasište. Simptomi su ljuštenje i ponekad blagi svrbež. Teži oblik stanja, koji uključuje upalu kože, zove se seborejski dermatitis.

Uzrok peruti nije jasan, no vjeruje se da uključuje brojne genetske i okolišne čimbenike. Stanje se obično pogoršava zimi. Perut ne nastaje zbog loše higijene, a temeljni mehanizam uključuje pretjerani rast stanica kože.

Iako za perut ne postoji lijek, neke lako dostupne namirnice mogu ublažiti taj problem.

Limunov sok

Jdan je od najboljih prirodnih lijekova za perut. Iscijedite limun i pomiješajte njegov sok s vodom, a zatim izmasirajte skalp glave limunovom korom prije no što ga isperete otopinom limunova soka.

Jabučni ocat

Pomiješajte 60 ml jabučnog octa sa 60 ml vode pa prelijte u sprej bocu. Poprskajte svoju kosu, a naročito korijen i pazite da se ne poprskate u oči. Zatim omotajte kosu ručnikom i operite ju nakon sat vremena.




Soda bikarbona

Utrljajte malo sode bikarbone u mokru kosu. Činite to oko sedam dana umjesto pranja kose šamponom i vaša bi kosa trebalo da proizvodi prirodnu masnoću. Ako vam kosa postane previše suha, smanjite količinu sode bikarbone.

Maslinovo ulje




Ugrijte malo maslinova ulja i nanesite kružnim utrljavanjem u korijen kose. Nakon sat vremena, isperite šamponom.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.