Ilustracija/Pixabay

ČETIRI ‘ANALGETIKA’ IZ BAKINE KUHINJE: Ako zagusti, iskoristite jedan od ovih narodnih pripravaka

Autor: Zlatko Govedić

Liječnici često upozoravaju da ne bismo smjeli posezati za lijekovima protiv bolova kad god osjetimo bol. Osim toga, ponekad se može dogoditi da kod kuće u datom trenutku ni nemate analgetik. U tom slučaju, možete si pokušati pomoći jednim od ovih narodnih pripravaka.

Kašalj, začepljenje sinusa i glavobolja sastavni su dio sezonskih prehlada, virusa i gripa, ali i lošeg zdravlja tijekom cijele godine. Umjesto da se odmah latite medicinskih pomagala poput sirupa, tableta i drugih lijekova, smanjite tegobe s pomoću prirodnih pripravaka.

Mažuran protiv kašlja

Čaj, limun i med važan su trio u borbi protiv prehlada. Međutim, ako vas boli grlo i muči neumoran kašalj pomoći će vam i ako u ustima progrgljate zagrijanu običnu vodu u koju ste dodali dvije do tri kapi esencijalnog ulja mažurana.

Metvica protiv začepljenih sinusa

Ako imate problema sa začepljenjem sinusa, napose tijekom zimskih mjeseci, nabavite ovlaživače prostora. Začepljene sinuse, s druge strane, provjereno otvaraju gelovi na bazi metvice, koje možete namazati na predio grudi, ili staviti kapljicu točno ispod nosa.

Lavanda protiv glavobolje




Osjećate li početak glavobolje – udisanje lavandinog ulja opustit će napete mišiće u ramenima i smanjiti bolove. Novija istraživanja pokazuju da će pojavu jakih migrena kod osoba koje od njih pate smanjiti svakodnevno uzimanje 48 g biljke običnog lopuha (lat. Petasites hybridus) iz porodice glavočika.

Led protiv upale mišića

U nekim slučajevima najjednostavniji recepti protiv bolova ujedno su i najbolji. Da biste spriječili jak bol u mišićima nakon vježbi u teretani, stavite ledene obloge na nadražene mišiće. U smanjivanju boli pomoći će i brza ledena kupka.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.