Ilustracija

Čaj od tri vrste suhih voćki saveznik je u borbi s križoboljom! Zakuhajte vodu i ostavite da odstoji dva sata

Autor: Zlatko Govedić

Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, te se procjenjuje da 80% populacije tijekom svog života ima barem jednom bolove u križima ili slabinskom, donjem dijelu kralješnice.

Tako je križobolja postala veliki javnozdravstveni problem jer je najčešći uzrok izostanka s posla i velikog broja dana bolovanja. U narodu su rašireni mnogobrojni nazivi, od kojih je poznatiji lumbago, a jedan od popularnih naziva “hexenschus” ili vještičji ubod govori o naglom nastanku i karakteru bolesti.

Najčešći uzrok je pretjerano nepravilno i prekomjerno tjelesno naprezanje koje premašuje snagu leđnih mišića, sveza i međukralješničnih kolutova. To može biti težak fizički rad, višesatni nepravilan tjelesni položaj (npr. dugo sjedenje u automobilu), a tegobe redovito uzrokuju opušteni ili prenapregnuti mišići.

Da biste ublažili navedene simptome možete napraviti ukusan čaj od smokvi, marelica i šljiva. Naime, suhe smokve, šljive i marelice uvelike pospješuju regeneriranje tkiva koje kralježnicu čine jačom i čvršćom.

Ako pijete taj čaj svaku večer, pršljenovi bi s vremenom mogli ojačati, čime će se i simptomi ublažiti.

Potopite u vodu 5 suhih šljiva, 1 suhu smokvu i 1 suhu marelicu i zakuhajte vodu. Kada proključa, maknite lončić s vatre i ostavite poklopljen čaj da odstoji dva sata.

Potom ga procijedite i uživajte u ukusnom i korisnom napitku.




Ako pijete lijekove za navedene bolesti, nastavite ih piti. Ove upute nisu lijek, nego pomoć koja nekome može olakšati tegobe, dok nekome ne mora.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.