Foto: Pixabay

BUKA MOŽE UZROKOVATI NAGLUHOST, ČAK I GLUHOĆU! Stručnjaci upozoravaju da postoje i druge negativne posljedice

Autor: Zlatko Govedić

Kratkoročno buka uzrokuje stres koji je pokretač mnogih neželjenih posljedica za naše zdravlje. Dugoročno pak buka uzrokuje nagluhost ili čak gubitak sluha. Ali ni to nije sve.

Buka negativno utječe na pozornost, a naročito kod djece te može dovesti do smetnji u učenju.

Buka TV aparata i drugih elektronskih uređaja loše utječe na mozak djece i njihovu sposobnost učenja jer djeca pokušavaju registrirati sve što se oko njih događa. Upravo zato, prilikom miješanja zvukova često zaboravljaju naučeno.

Znanstvenici tvrde da djeca imaju veću potrebu za razumijevanjem govora u svijetu koji ih okružuje jer uče jezik slušajući druge, ali u isto se vrijeme ne mogu nositi s time.

“Buka koju djeca registriraju u bučnom okruženju nije ista kao ono što čuju odrasli. Ona pokušavaju shvatiti sve što ih okružuje, što može negativno utjecati na sposobnost učenja i pamćenja”, navodi se u studiji.

Smanjena sposobnost učenja u bučnim okruženjima nije svojstvena samo maloj i djeci predškolskog uzrasta, već i adolescentima, navode istraživači.

Američka asocijacija za razvoj znanosti preporučuje roditeljima da ne ostavljaju upaljen TV, radio ili druge elektronske aparate u prostorijama u kojima borave djeca te da govore jasno i da se koriste neverbalnom i facijalnom ekspresijom kada komuniciraju s djecom.




Istraživanje provedeno u 38 škola u Barceloni otkriva i da je buka od cestovnog prometa raširen problem u gradovima čiji je utjecaj na zdravlje djece i dalje slabo shvaćen.

Zaključak je da prometna buka u školama ima štetan učinak na razvoj radne memorije i pozornosti kod učenika osnovnih škola.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.